Bra att regeringen ser över FPA-ersättningarna

Riksdagsledamot Henrik Wickström anser att det är bra att regeringen sett över sitt förslag på hur FPA-ersättning utbetalas. Idag har regeringen meddelat att man kommer att återinföra och höja FPA-ersättningen för assisterad befruktning. Likaså kommer man att införa FPA-ersättningar och höja nivån på ersättningar inom service som kan vara svår att få tillgång till inom den offentliga sektorn. Det handlar om bland annat besök hos specialiserade ögonläkare, fysioterapi och besök hos en munhygienist.

Därutöver kommer man att göra ett pilotprojekt som riktas till alla över 65-åringar som kommer att ha möjligheten att besöka en privat allmänläkare för endast självriskpriset som är i nästa år ca 28 euro. Därtill sätts ett pristak för läkarbesöken som berör det här försöket. 

Regeringen kommer även att fortsätta utveckla egenläkarmodellen. Det kommer man att göra i samråd med välfärdsområdena. Vid ett senare skede  kommer man att även använda FPA-ersättningar för att utveckla egenläkarmodellen. 

Wickström ser pilotförsöket för de äldre som intressant. Han är också glad för att man äntligen får stöd för assisterad befruktning även hos privata kliniker. 

-Det är bra att FPA-ersättningsystemet ses över så att den bättre stödjer invånarnas möjligheter att få vård. Jag ser speciellt framemot utvecklandet av egenläkarmodellen som nu lyfts fram. Vi måste stärka kontinuiteten inom vården. Då är det viktigt att vi kan erbjuda för finländare av samma vårdteam eller läkare, säger Wickström.

Gröna omställningen är grunden till våra framtida internationella ekonomiska relationer

Idag har riksdagen diskuterat statsrådets redogörelse för internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete. Temat är aktuellt med tanke på vår snabbt föränderliga värld och vårt behov av att säkra våra levnadsförutsättningar här i Finland.

Läs föregående artikel

Henriksson efterlyser gemensam EU-lagstiftning mot hybridpåverkan vid gränsen

Den hybridpåverkan som Ryssland utövat mot Finland i form av instrumentalisering av migranter kräver en gemensam lösning på europeisk nivå. Europaparlamentariker Anna-Maja Henriksson (SFP) lyfte fram behovet av att stärka EU:s yttre gränser i sitt tal under Europaparlamentets session i Strasbourg onsdagen den 9.10.

Läs följande artikel