Henriksson efterlyser gemensam EU-lagstiftning mot hybridpåverkan vid gränsen

Den hybridpåverkan som Ryssland utövat mot Finland i form av instrumentalisering av migranter kräver en gemensam lösning på europeisk nivå. Europaparlamentariker Anna-Maja Henriksson (SFP) lyfte fram behovet av att stärka EU:s yttre gränser i sitt tal under Europaparlamentets session i Strasbourg onsdagen den 9.10.

– Vi behöver fred och stabilitet i Europa. Parallellt med sitt brutala anfallskrig mot Ukraina sysslar Ryssland med olika typer av hybridpåverkan på flera fronter, sade Henriksson i sitt tal i Europaparlamentet idag.

Hon förde fram att hennes hemland Finland har en 1300 kilometer lång gräns mot Ryssland, som också utgör EU:s yttre gräns. 

– Gränsen har varit stängd sedan december 2023. Varför? Jo, för att Putin medvetet låtit maskinera migranter till Finlands gräns i avsikt att utöva yttre påtryckning på vårt land. Att utnyttja människor som verktyg mot ett annat land är oacceptabelt och Ryssland borde omedelbart upphöra med sitt agerande. Vi vill heller inte se att Ryssland lyckas infiltrera personer med onda avsikter in i våra europeiska samhällen, konstaterar Henriksson. 

Enligt Henriksson måste man nu hitta en gemensam lösning på europeisk nivå.

– Vi behöver konkreta handlingar och EU-lagstiftning som svarar på dessa hybridhot mot medlemsstaternas och unionens säkerhet och som samtidigt tryggar de grundläggande mänskliga rättigheterna. Vi behöver stärka våra yttre gränser, säger Henriksson.

Bra att regeringen ser över FPA-ersättningarna

Riksdagsledamot Henrik Wickström anser att det är bra att regeringen sett över sitt förslag på hur FPA-ersättning utbetalas. Idag har regeringen meddelat att man kommer att återinföra och höja FPA-ersättningen för assisterad befruktning. Likaså kommer man att införa FPA-ersättningar och höja nivån på ersättningar inom service som kan vara svår att få tillgång till inom den offentliga sektorn. Det handlar om bland annat besök hos specialiserade ögonläkare, fysioterapi och besök hos en munhygienist.

Läs föregående artikel

Cederlöf och Wickström: Västra Nylands välfärdsområde och kommunerna måste samarbeta bättre för att motverka ensamhet bland äldre

Idag uppmärksammas internationella dagen för psykisk hälsa. Ensamhet är en allt större utmaning i Finland. Ensamhet är ett allvarligt fenomen som enkelt kan leda till utmaningar med psykisk ohälsa.

Läs följande artikel