Flickor ska inte behöva drömma om ett tryggt liv fritt från våld

Idag på Internationella flickdagen lanseras även kampanjen “Still We Dream” av Plan International. Kampanjen belyser flickor runt om i konfliktområden som bär drömmen om ett tryggt liv, fritt från våld.

För många flickor runt om i världen men även i Finland är sexuellt våld vardag. Men i speciellt konfliktdrabbade områden är problemet stort. Riksdagsledamot Eva Biaudet och SFP:s vice ordförande Ramieza Mahdi efterlyser en jämställdhetsstrategi i utrikespolitiken för att i praktiken förverkliga utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsens målsättning om att målmedvetet och systematiskt främja jämställdheten.  

Runt om i världen lever 468 miljoner barn i konfliktdrabbade länder och majoriteten av barnen är flickor. Diskrimineringen som flickor utsetts för i  dessa områden förvärras när konflikterna och krissituationerna fördjupas. Sexuellt våld i konflikter blir allt vanligare.

– Antalet konflikter i världen är rekordstort och de har blivit mer komplicerade och långvariga. För 27 procent av kvinnor och flickor är sexualiserat våld en daglig risk. Under konflikter är det även mer sannolikt att flickor avslutar skolgången, tvingas i äktenskap, och blir ofrivilligt gravida. Jämställdhet minskar risken för våldsamma konflikter. Det är påvisat, att ju längre kvinnor haft rösträtt, desto lättare kan konflikten lösas utan våld, säger Biaudet. 

SFP:s vice ordförande Ramieza Mahdi som idag var huvudtalare vid Plan Internationals diskussionstillfälle i Åbo, lyfte upp behovet av fungerande integration för flickor som flytt till Finland.

– Att överleva och fly från krig där man även utsatts för våld är för många väldigt  traumatiskt. Jag vill uppmärksamma de flickor som har flytt till Finland och som möter både synliga och osynliga strukturella hinder i sin integration, säger Mahdi. 

– Att komma till Finland med förhoppningen om trygghet och stabilitet, och istället möta rasism och diskriminering bryter ner många. Vårt samhälle måste bli bättre! Fördomar, rasism och strukturell diskriminering kan försvåra integrationen och förvärra känslan av isolering och trauma. Detta måste förebyggas på alla nivåer för att vi ska kunna skapa en trygg och inkluderande miljö för alla, avslutar Mahdi.

Marcus Rantala är SFP i Helsingfors borgmästarkandidat

SFP i Helsingfors har idag i samband med kretsstyrelsemöte utsett stadsstyrelsemedlem Marcus Rantala till sin borgmästarkandidat inför kommunalvalet i april 2025.

Läs föregående artikel

Nicke Wulff ställer sig till förfogande som borgmästarkandidat för SFP i Åbo i kommunalvalet 2025

SFP i Åbo kommer att utse sin borgmästarkandidat på höstmötet i november. Wulff ställer sig till förfogande i valet av partiets borgmästare. Wulff har varit fullmäktigeledamot och gruppordförande för SFP-gruppen sedan 2017 och har en lång bakgrund inom utbildningsväsendet. Som rektor för både Cygnaeus- och Braheskolan ser Wulff många utvecklingsmöjligheter inom den grundläggande utbildningen.

Läs följande artikel