Minister Bergqvist vill se rekommendationer för barn och ungas skärmtid

Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande, Sandra Bergqvist vill se rekommendationer för barn och ungas skärmtid. I Sverige har man tagit fram åldersanpassade rekommendationer för barn och ungas digitala medieanvändning. Bergqvist vill se en liknande utveckling i Finland och tänker sammankalla väsentliga aktörer till en diskussion.

I sitt tal på SFP i Egentliga Finlands Kommunparlament lyfte Bergqvist upp erfarenheter från Sverige. I samband med regeringsbesöket till Stockholm i höstas besökte Bergqvist ett familjecenter.

– I deras arbete har man märkt av de digitala apparaternas inverkan på t.ex. barns syn- och språkutveckling. Barn behöver glasögon i en allt yngre ålder och pratar väldigt gällt. Ökad skärmtid lyftes som en bakomliggande faktor, säger Bergqvist.

Bergqvist betonar att digitala apparater har både positiva och negativa sidor. De kan vara till hjälp inom undervisningen och ungdomsarbetet eller så är de ett sätt att hålla kontakten med vänner och familj. Samtidigt vet vi att mycket tid tillbringas på sociala medier.

– Hela världens bekymmer finns bakom några knapptryck i barn och ungas mobiltelefoner. Vi har svårt att kontrollera det enorma informationsflödet och barn får redan i en tidig ålder ta del av information som de kan ha svårt att hantera, säger Bergqvist.

– Ökad skärmtid innebär även att barn och unga rör på sig allt mindre i vardagen. Jag tänker sammankalla väsentliga aktörer till en diskussion om vad vi kan göra för att främja ungas välmående och stöda föräldrar i dagens digitaliserade värld, avslutar Bergqvist.

SFP i Egentliga Finland – målsättning att ställa upp över 280 kandidater i valen 2025

SFP i Egentliga Finlands medlemmar samlades under lördagen på Viking Line för att umgås och diskutera de kommande valen. Kretsordförande Markus Blomquist konstaterade i sitt öppningsanförande att det är glädjande att så många samlats och uppmanade alla deltagare att nu engagera sig inför kommunal- och välfärdsområdesvalet.

Läs föregående artikel

Norrback: Lagändringen tryggar både jämställdhet och konkurrenskraft

Riksdagen behandlade i dagens plenum oppositionens interpellation om lönejämställdhet. Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) höll svenska riksdagsgruppens anförande i interpellationsdebatten.

Läs följande artikel