Norrback: Lagändringen tryggar både jämställdhet och konkurrenskraft

Riksdagen behandlade i dagens plenum oppositionens interpellation om lönejämställdhet. Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) höll svenska riksdagsgruppens anförande i interpellationsdebatten.

Interpellationens grund ligger i regeringens lagförslag om ändringen av lagen om medling i arbetstvister, också känd som exportmodellen, som skulle binda löneutvecklingen på den offentliga sektorn skulle till exporten. Genom interpellationen vill oppositionen utrycka sin oro över kvinnodominerade låglönebranscher, som har hamnat efter i löneutvecklingen. 

– För Svenska folkpartiet har jämställdhet och likabehandling alltid varit viktigt. Vi vill att alla, oberoende av kön, ska få den lön de har rätt till, och att ingen ska förbises för att de råkar vara kvinna. Vi i SFP delar oron för ojämlikheten som finns även idag på arbetsmarknaden och som vi måste tackla. Det här är något som regeringen jobbar för bland annat genom likalönsprogrammet, säger Norrback

Norrback poängterar att den nya lagstiftningen inte kommer att stå i vägen för jämställdhet i löneutvecklingen, tvärtom. 

– Idag behandlar vi ett lagförslag som slår fast principerna för hur medlaren ska agera i arbetsmarknadsfrågor. Den ändrar inte målsättningarna för jämställdhet och lika lön på arbetsmarknaden. Löneavtalsmodellen minskar inte heller parternas ansvar för att främja jämställdhet, tvärtom. Ett systematiskt och målmedvetet arbete för jämställdhet i arbetslivet behövs nu och i fortsättningen. Den nya lagstiftningen kommer inte att stå i vägen, säger Norrback.

Norrback hade själv gärna sett att parterna kommit överens sinsemellan, i stället för att man måsta ta till lagstiftningsåtgärder. 

– I SFP har vi alltid förespråkat överenskommelser parter emellan framom statlig styrning. Samma linje har vi i arbetsmarknadsfrågor. De bästa resultaten nås genom att de som berörs sätter sig ner vid samma bord och förhandlar fram en lösning där bådas intressen beaktas. Varför sitter vi då här idag och diskuterar lagstiftning som skulle styra processen? Jo för att finska arbetsmarknaden inte har klarat av detta. I SFP arbetar vi utgående från principen att välfärden ska skapas före den kan fördelas. Vi måste som samhälle kunna fokusera på hur vi skapar tillväxt, hur vi ökar på produktiviteten och höjer på konkurrenskraften, avslutar Norrback. 

Minister Bergqvist vill se rekommendationer för barn och ungas skärmtid

Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande, Sandra Bergqvist vill se rekommendationer för barn och ungas skärmtid. I Sverige har man tagit fram åldersanpassade rekommendationer för barn och ungas digitala medieanvändning. Bergqvist vill se en liknande utveckling i Finland och tänker sammankalla väsentliga aktörer till en diskussion.

Läs föregående artikel

Adlercreutz på besök i Ukraina: Finlands stöd är orubbligt

Svenska folkpartiets ordförande, undervisningsminister Anders Adlercreutz besökte Kyiv måndagen den 14 oktober. Adlercreutz träffade bland annat undervisnings- och vetenskapsminister Oksen Lisovyi och utbildningsutskottets ordförande Serhi Babak samt utskottsmedlemmar i Ukrainas parlament. Lisovyi och Babak kommer från president Zelenskyis parti Sluha narodu som också är medlemmar i den europeiska liberala familjens partigruppering ALDE dit även Svenska folkpartiet hör.

Läs följande artikel