Minister Joakim Strand: Trettio år sedan vi fattade rätt beslut!

Idag har det gått exakt 30 år sedan Finland höll rådgivande folkomröstning om vårt EU-medlemskap.

Då var resultatet klart, 57 procent var för ett medlemskap. Riksdagen biföll sedan den 16 november folkomröstningen och Finland kunde bli medlem i Europeiska unionen den 1.1.1995. 

Europa- och ägarstyrningsminister Joakim Strand konstaterar på denna historiska dag att det fortsättningsvis var rätt beslut. 

”Vi har gagnats mycket av beslutet och medlemskapet i EU. Som ett litet land i Europas nordöstra hörn, behövde vi befästa vår position som ett västereuropeiskt land. Samtidigt så var medlemskapsbeslutet mycket viktigt för landets ekonomi och tillväxt. Vi har haft nytta av både den inre marknaden och euron.” konstaterar Strand.

Minister Strand har varit Europa- och ägarstyrningsminister i strax över fyra månader. Under den här tiden har han hunnit representera Finland i flera olika EU-sammanhang. 

”Att vara finländare och europé utesluter inte varandra, den nationella identiteten finns alltid kvar och kanske till och med stärks i större sammanhang. Därför är det så fint att det gått trettio år sedan vårt rätta och viktiga beslut idag.” avslutar Strand.

Wickström: HUS, lämna regionsjukhusen i fred

SFP:s riksdagsledamot Henrik Wickström är bestört över de läckta planerna inom HUS om att minska på servicen vid regionsjukhusen i Nyland. Enligt medieuppgifter planerar HUS att minska verksamhet ytterligare vid Lojo kvinnoklinik, vilket kommer att drabba både Lojo och Raseborgs sjukhus. Wickström vill därför se över HUS särlösning samt återta diskussionen om att HUS skulle behöva ett fullmäktige. ‘

Läs föregående artikel

Löfström: En konkret, viktig och betydande åtgärd för att förbättra Östersjöns hälsa

Förslaget om förbud mot utsläpp från svavelskrubbers i finländskt territorialvatten till riksdagen

Läs följande artikel