Henriksson: En starkare inre marknad och mindre byråkrati

En stark inre marknad behövs för att vi ska kunna skapa en hållbar framtid och förbättra välfärden för alla EU-medborgare. Samtidigt måste faktorer som hindrar tillväxt avskaffas, säger Europaparlamentariker Anna-Maja Henriksson (SFP / Renew Europe).

– Vi har alla möjligheter att lyckas med att skapa en hållbar framtid och stärka välfärden för alla EU-medborgare. Vi måste nu göra rätt saker för att genomföra den gröna omställningen, ta till vara digitaliseringens fulla potential och stärka den europeiska försvarsindustrin, säger Henriksson.

– För det behöver vi en stark inre marknad som främjar vår konkurrenskraft. Vi behöver kunnig arbetskraft, satsningar på forskning och innovation och utbildning i världsklass. Vi behöver rättvisa regler för statsstöd och en fungerande kapitalmarknad. Vi behöver rikta resurser till spetsteknologier som AI och kvantdatorer samt bli bättre på att kommersialisera de innovationer som vi tar fram, konstaterar Henriksson. 

Henriksson betonade behovet av att stärka den inre marknaden i sitt tal under Europaparlamentets pågående session i Strasbourg. Hon förde också fram att de faktorer som hindrar tillväxt måste bort. 

– Både mindre och större företag ska sporras, inte fastna i byråkratidjungeln. Nu handlar det om att hitta gemensam vilja – jag hoppas att vi har den, avslutar Henriksson.

SFP vill ha balanserad ekonomi och ett fortsatt självständigt Österbottens välfärdsområde

Välfärdsområdesstyrelsen samlades 21.10 för att behandla bland annat välfärdsområdets budget för 2025 och för att diskutera på vilket sätt ekonomin ska fås i balans fram till 2026. För att Österbottens välfärdsområde ska undvika ett ingripande av finansministeriet behöver området spara 44 miljoner euro år 2025 och 15 miljoner under 2026.

Läs föregående artikel

Ingo: Europa måste öka vapenproduktionen och slopa restriktioner som begränsar Ukraina

Riksdagen debatterade idag statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Europeiska unionens uppdrag för militärt bistånd till Ukraina (EUMAM). Svenska riksdagsgruppens gruppanförande hölls av riksdagsledamot Christoffer Ingo, där han betonade vikten av fortsatt militärt stöd till Ukraina, en ökad vapenproduktion och slopandet av restriktionerna för vapenanvändningen inom internationella avtalens ramar.

Läs följande artikel