Adlercreutz utsåg statssekreterare och medarbetare

Svenska folkpartiets ordförande, undervisningsminister Anders Adlercreutz har utsett sina medarbetare. Mikaela Nylander fortsätter i sin roll som undervisningsministerns statssekreterare. Crista Grönroos, Andreas Elfving, Laura Ollila, Lisa Palm och Anita Westerholm har utsetts till specialmedarbetare.

Mikaela Nylander, ekonomie magister och rättsnotarie, har tidigare fungerat som statssekreterare för minister Anna-Maja Henriksson vid undervisnings- och kulturministeriet och justitieministeriet. Nylander är tidigare riksdagsledamot 2003–2019 och bland annat  medlem av kulturutskottet under hela den tiden. Nylander bor i Borgå, där hon leder stadsfullmäktige samt även Östra Nylands välfärdsområde.

Politices magister Crista Grönroos har utsetts till specialmedarbetare för undervisningsministern och för SFP:s ministergrupp. Grönroos har tidigare arbetat som specialmedarbetare för Adlercreutz då han var Europa- och ägarstyrningsminister, som politiskt sakkunnig vid Svenska folkpartiet, som tf. lagstiftningssekreterare för Svenska riksdagsgruppen och som Adlercreutz riksdagsassistent. Grönroos har även varit praktikant vid Center for Strategic and International Studies i Washington D.C. Grönroos är hemma från Esbo.

Politices kandidat Andreas Elfving, från Ingå och uppväxt i Vasa, ansvarar för ministerns kommunikation och mediarelationer, det nordiska samarbetet samt kyrkofrågor. Elfving fungerade även som specialmedarbetare för Adlercreutz då han var Europa- och ägarstyrningsminister. Tidigare har Elfving bland annat arbetat som politisk sekreterare och internationell sekreterare vid Svenska folkpartiet, och som politiskt sakkunnig vid Svenska bildningsförbundet. 

Politices magister Laura Ollila ansvarar på ministeriet för den fria bildningen och har också ansvar för det finanspolitiska ministerutskottet. Ollila har tidigare arbetat bland annat som specialmedarbetare för ministrarna Anna-Maja Henriksson och Thomas Blomqvist, som riksdagsassistent, som politiskt sakkunnig vid Svenska folkpartiet och som projektchef inom den privata sektorn. Ollila bor i Helsingfors men kommer ursprungligen från Borgå.

Politices magister Lisa Palm ansvarar för småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen. Palm är hemma från Nykarleby och har tidigare arbetat bland annat som specialmedarbetare för Anna-Maja Henriksson i två regeringar, som riksdagsassistent och som skattesekreterare på Skatteförvaltningen. Palm har även varit praktikant vid Democratic Alliance i Sydafrika. 

Rättsnotarie Anita Westerholm ansvarar för frågor relaterade till andra stadiets utbildning. Westerholm har tidigare fungerat som bland annat specialmedarbetare för minister Anna-Maja Henriksson i två regeringar och som riksdagsassistent för Thomas Blomqvist.  Westerholm är fullmäktigeledamot och stadsstyrelsens ordförande i Raseborg, fullmäktigeledamot i Västra Nylands välfärdsområde och ordförande för Svenska Kvinnoförbundet. Westerholm bor i Raseborg.

 

Svenska folkpartiets ordförande, undervisningsminister Anders Adlercreutz leder undervisnings- och kulturministeriet och ansvarar för småbarnspedagogik, allmänbildande utbildning, yrkesutbildning och kyrkliga ärenden. På ministeriet handhar idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist ärenden som hör till ungdoms- och idrottspolitiska avdelningen och ärenden som gäller studiestöd. Forsknings- och kulturminister Multala sköter ärenden som hör till högskole- och forskningspolitiska avdelningen och kultur- och konstpolitiska avdelningen. Adlercreutz ansvarar även för ärenden som gäller det nordiska samarbetet på Utrikesministeriet.

Adlercreutz: Svenska riksdagsgruppen har fattat beslut om gränslagen

Svenska riksdagsgruppen har beslutat att stöda gränslagen.

Läs föregående artikel