Anna-Maja Henrikssons värdetal på Suomiareena i Björneborg

Det går inte en dag utan att jag tänker på vad friheten betyder. För vårt land, för oss som individer, för vårt samhälle.

Hyvät ystävät, bästa vänner,

Det går inte en dag utan att jag tänker på vad friheten betyder. För vårt land, för oss som individer, för vårt samhälle.

 Vapaus. On upeaa saada tänään puhua täällä omassa vapaassa maassamme, Suomessa. Vapaasti, ilman että joku rajoittaa mitä saa sanoa. Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys ympäri maailmaa. Eikä vapaus ole myöskään Meille Suomessa tullut ilmaiseksi, vaan se on vaatinut kovia uhrauksia. Tästä tulen itse muistutetuksi joka päivä, kun ajattelen omaa isääni, joka taisteli Tali-Ihantalassa ja haavoittui mutta selvisi hengissä. Hänen paras ystävänsä ja moni muu nuori mies ei koskaan päässyt elävänä takaisin kotiin. Mutta he eivät taistelleet turhaan. He olivat valmiita uhrautumaan vapauden puolesta, jotta me tulevat sukupolvet saisimme elää vapaassa Suomessa. Tämä aiempien sukupolvien perintö velvoittaa. Kiitollisuuden tunne on joka päivä läsnä. Vapautta ja vapaata yhteiskuntaa on aina vaalittava.

 Reilut 100 vuotta olemme saaneet yhdessä rakentaa Suomea. Olemme valinneet länsimaisen demokratian tien. Olemme valinneet olla osa länttä, osa Pohjoismaista perhettä. Olemme valinneet olla EU:n jäsen. Pienenä maana olemme ymmärtäneet, että yksin ei ole vahva. Olemme aika pitkälle ymmärtäneet, että on hyvä olla mukana niissä pöydissä, jossa päätökset tehdään.

 Hyvät ystävät,

 Me RKP:ssa haluamme, että jokaisella meistä olisi oikeus itse päättää elämästämme, siitä millaista polkua haluamme kulkea.  Vapaus unelmoida ja tehdä unelmistamme totta.  Vapaus saada elää rauhassa, ilman pelkoa – turvassa. Vapaus päättää omasta kehostamme, uskostamme ja mielipiteistämme. Vapaus harjoittaa elinkeinoa ja tehdä työtä. Vapaus kaikille olla oma itsensä.

 Yksi vapaan yhteiskunnan tunnusmerkeistä on luottamus. Että voimme luottaa toisiimme, mutta myös viranomaisiin – poliisiin ja tuomioistuimiin. Siihen, että oikeusvaltiossa laki on kaikille sama ja että olemme vapaita mielivallasta sekä korruptiosta. Tämä on aina ollut Suomen valttikortteja ja sen on oltava se myös jatkossa! Siksi on niin tärkeää, suorastaan välttämätöntä, että me Pohjoismaisten ja eurooppalaisten ystäviemme kanssa seisomme yhdessä vapauden ja ihmisoikeuksien puolesta. Suomi menestyy olemalla kansainvälinen ja vahva toimija EU:ssa, ei sulkeutumalla itseensä.

 Vihaa ja ennakkoluuloja lietsovalle politiikalle ei saa antaa tilaa. RKP:n kanta on selkeä – vihalle on sanottava ehdoton ei! Ei ole oikein, että joutuu väkivallan kohteeksi sen takia että puhuu ruotsia äidinkielenä, ei ole oikein että joutuu syrjityksi sen takia että on ulkomaalainen sukunimi.  Avointa, demokraattista yhteiskuntaa, jossa vapaus, inhimillisyys ja yhdenvertaisuus ovat kantavia arvoja on sen takia uskallettava puolustaa.

 Hyvät ystävät, vapauden ystävä on vastuu. Yhtä ei voi olla ilman toista, ne kulkevat käsi kädessä. Jokainen vastaa pitkälti omasta elämästään, mutta jokaisella on myös kykynsä mukaan vastuu muista ihmisistä, yhteiskunnasta ja ympäristöstä – yhteisestä maapallostamme.

 Vapauden toinen hyvä ystävä on välittäminen. Ja uskon, että vapaassa maassa, jossa luotamme toisiimme, ihmiset todella haluavat pitää toisistaan huolta. Tästä meidän hyvinvointiyhteiskunnassamme perimiltään on kyse. Siitä, että ketään ei jätetä yksin eikä kukaan putoa väliin. Että voi tuntea olonsa turvalliseksi. Tästä ei tingitä!

Todellinen vapaus saada muovata omaa elämäänsä edellyttää enemmän, kuin pelkkää oma tahtoa.  Elämässä kaikki ei aina mene niin kuin on ajatellut, vaikka kuinka haluaisi tai yrittäisi. Pitää myös saada riittävät työvälineet. Ja kaikilla ne työvälineet eivät ole valmiina odottamassa vajassa.

 Kun itse olin lapsi meillä ei ollut paljon rahaa perheessä. Äiti oli seitsemän lapsen yksinhuoltaja. Hän oli ahkera sairaanhoitaja ja teki kovasti töitä huolehtiakseen meistä. Samalla muistan, että elimme hyvin säästeliäästi.

 Nyt jälkeenpäin olen kiitollisuudella ymmärtänyt, että ilman maksutonta koulutusta tuskin seisoisin tänään juuri tässä. Minullakin oli vapaus valita mitä halusin opiskella, oikeustiedettä. Haluan, että myös tulevaisuudessa yksinhuoltajien ja kaikkien muiden lapsilla on mahdollisuus samaan. Mutta meidän on pystyttävä vielä parempaan. Perusta ihmisten yhdenvertaisille mahdollisuuksille valetaan jo lapsuudessa.

 RKP:n mielestä rima on asetettava korkealle. Esitin toukokuussa, että Suomen tulee olla maailman lapsiystävällisin maa. Uskon, että pystymme tähän. Se ei tule ilmaiseksi, mutta kyse on valinnoista.  Ihan jokaisella lapsella tulee olla oikeus hyvään varhaiskasvatukseen, riippumatta perhetaustastaan. Tarvitaan myös parempaa perhepolitiikkaa – perhevapaiden ja kotihoidon tuen uudistus, joka saa maksaa. Mutta ennen kaikkea tarvitsemme nyt arvojohtajuutta.

 Heitän siksi nyt haasteen myös kaikille muille eduskuntapuolueille. Demokratiassa meillä on vapaus valita, millaisen maan me huomenna haluamme rakentaa.  Käytetään sitä vapautta vastuullisesti. Tehdään yhdessä Suomesta maailman lapsiystävällisin maa.

 Bästa vänner, vi har frihet att välja, hurudant Finland vi vill bygga. Låt oss därför göra Finland till världens barnvänligaste land. Det vill Svenska folkpartiet!

 Kiitos – tack!

 

Torvalds: Förutsättningarna för finsk bioenergi är tryggade

Resultatet av de så kallade trepartsförhandlingarna kring lagstiftningsförslaget för förnyelsebar energi godkändes i dag av Europaparlamentets miljöutskott. Följande steg är godkännande i plenum i Strasbourg under hösten.

Läs föregående artikel

Henriksson: 18, 12 eller 5 landskap?

Päivi Nerg, ledande tjänsteman för vård- och landskapsreformen, säger i en intervju i Maaseudun Tulevaisuus (25.7.2018) att färre landskap är att föredra framom det nu planerade antalet.

Läs följande artikel