Ärlighet, realism och framtidstro

Svenska folkpartiet är det ärliga partiet, som går till val med realistiska vallöften och sund framtidstro.

Så säger SFP:s partiordförande, försvarsminister Carl Haglund när han presenterar partiets valprogram för riksdagsvalet 2015. Haglund poängterade att vi måste sluta leva över våra tillgångar och sluta låna av våra barn. Vi kan inte heller skylla vår ekonomiska kris på andra.

För att komma ur vår ekonomiska kris måste vi i första hand skapa nya jobb. Det finns förslag i SFP:s valprogram som kan göras för att göra det lättare för företag att skapa nya jobb, men det enskilt viktigaste är att skapa en framtidstro. Därför ska SFP arbeta för en politik som stöder företagande, investeringar och en politik som gör det lönsamt att arbeta och därför ska skatter på arbete, pensioner och företagande inte skärpas.

De trösklar som idag utgör hinder för arbete måste avlägsnas och därför driver SFP en mera dynamisk arbetsmarknad. Stödsystemen ska ekonomiskt sporra till arbete framom arbetslöshet. Både arbetsgivare och arbetstagare behöver mera flexibilitet så att det lönar sig att anställa och att den anställda orkar jobba. Vi ska öppna arbetsmarknaden så att de som vill och kan ska få jobba och därför ska vi ge utländska studerande som avlagt examen i Finland en chans att komma in på arbetsmarknaden genom att slopa sexmånadersregeln för uppehållstillstånd.

Arbete kommer att vara en av de stora frågorna i riksdagsvalet. Haglund påminner om att det finns 60 000 lediga jobb i Finland. Med 300 000 arbetslösa så tyder det på att det finns ett problem med att jobben och de arbetssökanden inte hittar varandra. Detta är ett tecken på att vårt arbetsförmedlingssystem måste förändras.

Över 100 personer hade sökt sig till Svenska Teatern i Helsingfors för att vara på plats när SFP lanserade sitt valprogram.

SFP:s valprogram finns här.

Har vi tappat känslan för solidaritet?

SFP:s specialförening Kristet samhällsansvar samlades till en visionsdag i Tammerfors.

Läs föregående artikel

Haglund: För att rädda välfärdsstaten behöver vi mer invandrare

Enligt en färsk rapport av näringslivsdelegationen EVA behöver Finland årligen 34 000 nettoinvandrare för att arbetskraften inte skall krympa inom de kommande årtiondena.

Läs följande artikel