Bergqvist på Helsingfors Pride: Vi har alla ett ansvar för hur vi bemöter varandra

Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande, Sandra Bergqvist deltog på lördagen i Helsingfors Pride för att stå upp för jämlikhet. Temat för i år är fred och hopp, som är en rättighet för alla.

– Det är otroligt viktigt att vi alla kan känna hopp inför framtiden. Vi måste våga tro på att det kan bli bättre och vi måste fortsätta jobba för det vi tror på.  För dem som lever i krisdrabbade länder behöver vi visa vårt yttersta stöd. Temat som Helsingfors Pride har valt är nu viktigare än någonsin, säger Bergqvist.

Även om temat under Pride-veckan varierar från år till år, är huvudbudskapet fortfarande det samma: alla människor är lika mycket värda, oberoende könsidentitet och sexuell läggning. 

– Det är allas skyldighet att stå upp för minoriteter och göra världen till en lite bättre plats än vad den var igår. Vi beslutsfattare har ett ännu större ansvar för samhällsutvecklingen genom vilka uttalanden vi gör, säger Bergqvist.

Som idrotts- och ungdomsminister vill Bergqvist också främja jämställdhet bland unga och idrottare. 

– Gamla strukturer och förlegade tankesätt lever kvar i många delar av vårt samhälle. Skolan, hobbyerna och idrotten ska vara trygga platser för alla. Klasskompisar, lagkamrater, lärare, tränare och föräldrar har ansvar för att alla ska känna sig inkluderade precis så som man är, avslutar Bergqvist. 

 

Helsingfors Pride ägde rum lördagen 29 juni.

Borgarsdóttir Sandelin: Vi kämpar för mänskliga rättigheter!

Pridemånaden och Prideparaden idag i Helsingfors är en tid för fest och kärlek, men också en tid för att synliggöra och kämpa för brister vi ännu har i mänskliga rättigheter. Helsingfors Prides tema 2024 är fred och hopp.

Läs föregående artikel

Anders Adlercreutz ny undervisningsminister

Svenska folkpartiets ordförande Anders Adlercreutz utnämndes idag till ny undervisningsminister efter Anna-Maja Henriksson. Adlercreutz ansvarar också för ärenden som berör det nordiska samarbetet.

Läs följande artikel