Bergqvist: Snabba och pålitliga nätuppkopplingar är en nödvändighet

Riksdagen behandlar idag lagen om statligt stöd för byggande av fast bredband. Enligt regeringsprogrammet ska stödprogrammet för bredband fortsätta. Stödet gäller områden där det inte är aktuellt med kommersiellt bredband före 2025. Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) välkomnar förslaget.

Mer och mer av det vi gör flyttar till nätet. Det kan gälla distansarbete, läkartjänster, kontakten med myndigheter eller att se på TV.  Det här ställer allt större krav på dataanslutningen i hemmet, såväl som i tätort som på glesbygden. Det här lagförslaget möjliggör utbyggnaden av snabba pålitliga förbindelser främst på glesbygden där efterfrågan inte är tillräckligt stor för en marknadsfinansierad utbyggnad, säger Bergqvist.

I Finland är mobiltelenäten rätt vältäckande men problemet är att mobilförbindelsernas hastighet varierar t.ex. beroende på antalet användare, väder och geografiska förhållanden. Med en fast bredbandsanslutning kan man garantera en mycket jämnare och snabbare uppkoppling.

Under pågående coronakris då många befinner dig på sina fritidsbostäder och distansarbetar därifrån har nätet på sina håll varit mycket svagt ute i skärgården. I dagens digitaliserade samhälle är jämna uppkopplingar ett måste för såväl företag, offentlig service som för privata personer oberoende av var i Finland du befinner dig, säger Bergqvist.

Löfström: Viktigt att inte ge efter för Polen och Ungerns utpressning mot EU budgeten

Polen och Ungern hotade i måndags att lämna veto mot EU:s nästa sjuåriga långtidsbudget samt EU:s coronaräddningsfond på grund av att man i förhandlingarna kommit överens om en mekanism som gör att medlemsländerna kan nekas EU-medel om man inte följer rättsstatsprincipen.

Läs föregående artikel

Rehn-Kivi: Barn och unga bör få hjälp med psykisk ohälsa i rätt tid

Denna vecka uppmärksammar vi mentalhälsoveckan. Den riksomfattande veckan firas alltid i november. Temat för i år är ”Hur vet man?” där syftet är att uppmuntra människor till att reflektera över sitt eget välbefinnande och söka hjälp i rätt tid. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP) understöder kampanjen.

Läs följande artikel