Din röst kan avgöra

Kommunalvalet står inför dörren. Ett på många vis annorlunda val, särskilt på grund av coronapandemin och de utmaningar den fört med sig. I valet märker vi speciellt mycket detta – kommunalvalet sköts fram till maj-juni i stället för den ursprungliga tidpunkten i april.

Det syns i särskilda röstningsarrangemang runt omkring i kommunerna och det syns bland annat i förhandsröstningen som nu kommer vara i två veckor, till skillnad från den normala veckan. I det här valet kommer även beväringar att kunna rösta på garnisionerna.

Det som också skiljer sig åt och som jag är väldigt glad över är att SFP lyckades bryta den nedåtgående trenden beträffande antalet kandidater i kommunalval. För första gången sedan 1984 lyckades vi nominera flera kandidater än i föregående kommunalval. Även andra målsättningar i nomineringen lyckades: vi har en rekordstor andel unga kandidater, vi har en rekordjämställd kandidatbukett, vi har en stor mängd nyfinländare på listorna och vi har kandidater i en rekordstor del av Finlands kommuner – i 65 kommuner jämfört med 52 kommuner i senaste kommunalval. Det senaste kommunalvalet var en succé för SFP i och med att vi gjorde det bästa valet sedan 1996 mätt i röster och vi lyckades höja vår andel av rösterna till 4,9%.

Men trots att det är välförspänt inför valet så har inga röster ännu avgetts. Varje röst ska vinnas på nytt i varje val. Vi vet att SFP:s politik är den bästa men vi måste få väljarna att också känna till det. Vi kan alla dra vårt strå till stacken genom att berätta för väljarna vad vi gjort: lokalt, regionalt eller nationellt. Ibland kräver någon att SFP borde skrika högre i olika frågor, men för SFP är det inte en ansvarsfull politik och det passar oss dåligt. Vi vill inte ha en politik som går ut på att attackera varandra eller att skrika så högt som möjligt. Vi vill ha en politik som går ut på att göra samhället bättre och nå resultat.

Vår målsättning i valet är att nå över 5% nationellt och det här har vi alla möjligheter till. Vi har sett att det finns en efterfrågan på en konstruktiv politik där man inte blickar åt sidorna och vinglar fram och tillbaka av rädsla för andra partier. Vi har tillräckligt gott självförtroende för att driva vår egen agenda oberoende av vad konkurrenterna säger. Men det som är avgörande för ett gott valresultat är att vi får ett högt valdeltagande bland våra potentiella väljare.

Så bästa vänner, nu gäller det! Nu ska vi vara aktiva, synas och kontakta alla vänner och bekanta. Ibland kan en enda röst vara avgörande för ett mandat och då man får många enskilda röster samlade så blir totalmängden stor.

Tillsammans vinner vi valet!

Vård- och räddningsavtal målet för Kronoby

Under de senaste tio åren har flera olika regeringar försökt bereda en social- och hälsovårdsreform. Nu ser den ut att verkligen gå framåt. En av de absolut viktigaste målsättningarna med reformen är att trygga tillgången till god och jämlik social- och hälsovård i hela landet. 

Läs föregående artikel

Tillsammans mot tidernas kommunalval!

Kommunalvalet är ett oerhört viktigt val. Det hand­lar om hur din och min kommun ska utvecklas och styras under de kommande fyra åren. Det handlar om att bygga vårt eget närsamhälle. Det handlar om en fungerande vardag för både dig och mig.

Läs följande artikel