Haglund och Löfström: Parterna bör se sig i spegeln

Trepartssamarbetets oförmåga till ansvarsfulla lösningar i ett krävande läge som detta visar att det är lokala avtal som gäller framöver, säger Svenska riksdagsgruppens ledamöter Carl Haglund och Mats Löfström.

Samhällsfördraget och därmed arbetsmarknadsförhandlingarna strandade idag efter att bland annat transportfacket AKT lämnat sig utanför. Trepartssamarbetets oförmåga till ansvarsfulla lösningar i ett krävande läge som detta visar att det är lokala avtal som gäller framöver, säger Svenska riksdagsgruppens ledamöter Carl Haglund och Mats Löfström.

– När man i en såhär pressad situation inte har kunnat uppnå det samförstånd som behövs, ställs trovärdigheten för trepartssamarbetet på spel. Parterna visste mycket väl att alternativet till ett resultat är en skärpt lagstiftning. Kan man mera lita på att parterna verkligen vill komma överens också i svåra situationer och ställer sina medlemmars bästa i första rummet, undrar partiordförande Haglund.

– Årets julklapp till arbetsmarknadsparterna är en stor spegel. För alla finländares bästa hoppas jag att man tittar i den spegeln länge och förstår vad man nu håller på att göra. För nu är insatserna höga, säger Löfström.

Privata aktörer kan trygga svensk service

Privata aktörer är knappast ett hot mot svenskan i vården – tvärtom kan de hjälpa till att säkra den.

Läs föregående artikel

Helen Oy:n kehittämisohjelman toteuttamisesta

Jan D. Oker-Blom piti RKP:n ryhmäpuheenvuoron kaupunginvaltuuston kokouksessa 2.12.2015.

Läs följande artikel