Henrik Dettmann ställer upp i riksdagsvalet

Henrik Dettmann, ställer upp som obunden kandidat för SFP i riksdagsvalet 2023 i Nylands valkrets. Dettmann är en av de mest ikoniska tränarna i den finska idrottens historia. Han är född i Helsingfors men bosatt i Grankulla.

– Under de senaste decennierna har idrott – och speciellt basket – varit mitt arbetsfält och min vardag. I detta skede av mitt liv vill jag använda  de erfarenheter och lärdomar jag fått genom idrotten för att bygga morgondagens Finland. Därför ställer jag upp i riksdagsvalet, säger Dettmann.

Dettmann tränade Finlands herrlandslag i basket – eller Susijengi, – från 1992 till 1997 och igen från 2004 till 2022. Under Dettmanns period som huvudtränare har han lotsat Susijengi till fem europamästerskap och ett världsmästerskap. 

Under sin karriär har Dettmann även tränat det tyska herrlandslaget i basket (EM 4:e plats 2001, VM-brons 2002) samt flera klubblag på toppnivå i Finland, Tyskland, Frankrike och Turkiet. De senaste åren har Dettmann även blivit känd som en populär talare, författare och debattör.

– Finland är ett av de mest välmående och bäst fungerande samhällena i världen. Men vi kan inte bli och vila på lagrarna. Vi ser idag en fundamental global omställning och strukturella förändringar nationellt. Därför måste vi fortsätta att fokusera på att investera i barn, ungdomar och utbildning, säger Dettmann när han berättar om sina valteman.

Andra teman i Dettmanns riksdagsvalskampanj är en förändring av idrotts- och motionskulturen i Finland  samt att öka flexibiliteten i det finländska arbetslivet och göra beslutsfattandet smidigare.

– I utvecklade länder rör vi inte på oss tillräckligt, vilket vi nu betalar dyrt för och det alldeles i onödan. Den finländska idrottskulturen måste utvecklas för att möta dagens krav så att alla finländare oberoende ålder eller förmögenhet ges möjlighet att röra på sig dagligen.

– För att vi ska kunna säkerställa en ekonomisk tillväxt och se till att vårt välfärdssamhälle även i fortsättningen fungerar, måste vi se kritiskt på flitfällor och onödig byråkrati när det gäller entreprenörskap, omskolning och integration. Mitt mål är ett flexibelt Finland, där alla kan förverkliga sig själva som en del av ett vinnande lag.

SFP i Nyland nominerade riksdagsvalskandidater

Svenska folkpartiet i Nylands kretsstyrelse har nominerat nya kandidater inför riksdagsvalet den 2 april 2023. Den 19.12 nominerades Henrik Dettmann(obunden) från Grankulla och Mathew Mailaparampil från Esbo. Tidigare i höst nominerade kretsstyrelsen riksdagsvalskandidaten Eva-Lena Gästrin från Esbo.

Läs föregående artikel

Ett litet steg mot för­delningsrättvisa, ett stort steg för COP27

Under COP27 togs ett historiskt beslut att officiellt grunda en fond för att ersätta utsatta länder för de skador som klimatuppvärmningen orsakat. Bland annat FN:s generalsekreterare Antionio Guterres beskrev den omdiskuterade “loss and damage”-fonden som ett viktigt steg mot klimaträttvisa. Resten av mötet då? Inte något annat än ett misslyckande.

Läs följande artikel