Henriksson: De blå börjar bli desperata

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson beklagar att Blå framtids dåliga opinionssiffror ska behöva gå ut över Finlands tvåspråkighet.

Kulturminister Sampo Terho (Blå) säger till Helsingin Sanomat att han vill göra skolsvenskan helt frivillig i gymnasierna. Terho ser det som ett slöseri med resurser att lära sig svenska i skolan.

– Terho glömmer att Sverige är Finlands näst största exportland. Dessutom finns det massor av samnordiska företag. Det är märkligt att Terho inte förstår att språkkunskaper är en konkurrensfördel för finländare, säger Anna-Maja Henriksson.

Yles opinionsmätning från igår visar att Blå framtids framtid ser dyster ut. Partiet har ett väljarstöd på 1,3 procent.

– Det är svagt av Blå framtid att i sin desperation gå åt Finlands tvåspråkighet. Finland behöver mindre av insnöad nationalism och mer kontakt till omvärlden, säger Henriksson. – Igår avslutade vi Nordiska rådets session i en anda av att vi vill göra Norden till världens mest integrerade region. Det nordiska samarbetet har också ett väldigt starkt stöd hos finländarna. Terho verkar inte vilja se vilka fina möjligheter mer kunskaper i svenska också ger finländska unga på den nordiska arbetsmarknaden.

Kulturministern är också ordförande för Suomalaisuuden liitto.

– Vad Terho gör är att steg för steg försöka underminera svenskan i Finland. Först ska språkkunskaperna försvagas ytterligare och sedan kan han konstatera att kraven på tjänstemannasvenskan är omöjliga att leva upp till. Det är en bedräglig strategi. Henriksson beklagar att Finlands kulturminister inför Svenska dagen då republiken fyller hundra år försöker försvaga det språk som har varit en viktig beståndsdel i att bygga upp landet och som är ett av landets två nationalspråk.

– Nu är det upp till bevis för de övriga regeringspartierna att de inte ger efter för Blå framtids nycker. Det räcker med att partiet har fem ministerposter. De ska inte få diktera Finlands språkpolitik, säger Henriksson.

Nedläggning av Björkboda blir en lokal utmaning

Svenska folkpartiets vice ordförande Sandra Bergqvist oroas av beskedet att man har inlett samarbetsförhandlingar vid Björkboda lås.

Läs föregående artikel

Imprisonment is not the way forward

A statement from Stefan Wallin, Mats Löfström, Eva Biaudet and Anders Adlercreutz, Members of the Finnish parliament.

Läs följande artikel