Henriksson efterlyser ökad patientsäkerhet

Ge Österbotten en läkarhelikopter, fulljour till VCS och dagkirurgi till Jakobstads sjukhus.

– Österbotten behöver behandlas rättvist av regeringen. Vasa centralsjukhus behöver få sin fulljour och Österbotten behöver en läkarhelikopter, som med fördel kunde vara en kombinationshelikopter för vård och sjöräddning, sade SFP:s partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson i sitt tal på Svenska Folkpartiets Österbottniska kretsmöte på Bergö i Malax kommun i lördags.

– Det handlar i slutändan om patientsäkerhet och mänskoliv. Medborgarna har rätt att förutsätta en jämlik behandling då det gäller tillgången till akutvård, sade Henriksson

Justitieombudsmannen har tidigare påtalat för regeringen att läget i landet gällande läkarhelikoptersituationen inte är jämlik för medborgarna. De vita fläckarna finns i Österbotten och sydöstra Finland.

– Att förbjuda de mindre sjukhusen, som inte hör till ett universitetssjukhus att ha tillgång till en specialistläkare i anestesiologi samt utföra enkla dagkirurgiska operationer hör till de mest bisarra beslut som regeringen fattat.  Utan anestesiolog, som också är mycket viktig då det gäller till exempel återupplivning, försämras patientsäkerheten på dessa mindre sjukhus, påtalar Henriksson.

– Här krävs en lagändring omedelbart. Det handlar i slutändan också här om mänskoliv, säger Henriksson.

På till exempel Jakobstads sjukhus har man i årtionden haft en effektiv och bra dagkirurgisk verksamhet med korta köer. Från början av detta år förbjöd regeringen den verksamheten.

Många ställer upp för SFP i Österbotten

Svenska folkpartiet i Österbotten nominerade sina första riksdagsvalskandidater – och presenterade 58 landskapsvalskandidater – under veckoslutets kretsmöte på Bergö.

Läs föregående artikel

Adlercreutz och Torsti: Rättsskyddet för asylsökande måste förbättras

Trycket att avvisa har lett till högst tvivelaktiga tillvägagångssätt både hos Migrationsverket och polisen, säger Anders Adlercreutz.

Läs följande artikel