Henriksson: Otroligt att Finskhetsförbundet får pengar men inte Folktinget

Suomalaisuuden liitto som hätskt kämpar mot svenskan ska få statliga tilläggsresurser medan Folktinget som kämpar för att svenskan ska fungera i samhället kammar noll.

I riksdagens behandling av nästa års budget fick Suomalaisuuden liitto (Finskhetsförbundet) 40 000 euro i tilläggsanslag. Det här medan Folktinget fick kamma noll i riksdagens finansutskott.

− Det är bara så absurt att man inte kan tro att det är sant. Suomalaisuuden liitto som hätskt kämpar mot svenskan ska få statliga tilläggsresurser medan Folktinget som kämpar för att svenskan ska fungera i samhället blir utan, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Svenska folkpartiet hade arbetat för att Folktinget skulle få 100 000 euro, men utan resultat.

− Jag kan inte begripa hur majoriteten i riksdagens finansutskott ens kan jämföra en bred allpolitisk lagstadgad organisation som Folktinget med Suomalaisuuden liitto som har som huvuduppgift att värna om finska flaggan.

Det är regeringspartierna som också har makten i finansutskottet.

− I takt med att regeringen driver igenom olika förvaltningsreformer som är utmanande för servicen på svenska i Finland har Folktinget haft fullt upp med att försöka påvisa konsekvenserna. Allt medan Suomalaisuuden liitto i sin majoritetsställning går allt häftigare ut mot landets tvåspråkighet, säger Henriksson.

Vid varje budgetförhandling i riksdagen sker det justeringar. Det brukar kallas för ”julklappspengar” i och med att riksdagen godkänner budgeten strax före jul.

− Jag slutar inte att förvåna mig över de prioriteringar som den här regeringen har. Det här är så orättvist och fel det kan bli, säger Henriksson.

Henriksson: SFP framför misstroende mot regeringens politik som ökar klyftor

Svenska folkpartiet är oroat över den ökande ojämlikheten i Finland, men tror inte på vänsterns recept som lösning.

Läs föregående artikel

SFP-riksdagsledamöter nöjda: Viexpo får mer resurser

Lobbandet för det österbottniska exportandelslaget Viexpo bar frukt. 200 000 euro i "julklappspengar".

Läs följande artikel