Henriksson vill skapa framtidstro och tillväxt – siktar på minst fyra SFP mandat i Vasa valkrets

SFP:s ordförande, justitieminister och riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson körde igång sin riksdagsvalskampanj under söndagen i Jakobstad. Henriksson har varit riksdagsledamot sedan 2007 och fungerat som justitieminister i snart åtta år i sammanlagt 4 regeringar.

Henriksson har under sina år som riksdagsledamot och minister ständigt arbetat för ett rättvist och hållbart Finland där ekonomin är i balans, företagen kan blomstra och människorna känner tilltro för framtiden.

– Den senaste tiden har inte varit lätt. Coronapandemin och Rysslands anfallskrig i Ukraina har haft stor inverkan på Finlands ekonomi och finländarnas vardag. Som bäst ser vi det i höga elräkningar och levnadskostnader.

– Mitt fokus har alltid varit och kommer även i fortsättningen vara på ett starkt samhällsbygge där människan är i fokus. Nu om någonsin behövs både erfarenhet, vision och starkt ledarskap. Jag brinner fortfarande starkt för att bygga Finland och vill väldigt gärna fortsätta jobba för ett framgångsrikt Finland och för ett starkt Österbotten. Vi har tuffa tider framför oss, men jag väljer att se möjligheterna för framtiden.

Österbotten är en livskraftig region med beslutsamhet och en stark vilja att arbeta. Regionens utvecklingspotential kan ses i nya företagsetableringar och en hög sysselsättningsgrad. Österbotten visar vägen inom många områden såsom energi, båtbygge, livsmedel och är starkt på gång även när det gäller batteriindustri.

– Jag är stolt över våra österbottniska landskap och det vi tillsammans lyckats skapa. Nu gäller det att fortsätta bevaka våra intressen. Vi behöver se till att våra företag har den arbetskraft och den infrastruktur den behöver. Basservicen och kommunikationerna är också avgörande för vår region och för våra företag. Österbottens invånare och näringsliv behöver fungerande tågtrafik, flygtrafik, hamnar och vägar som håller. Vi ska inte bygga hinder utan vi ska riva dem så att man även i fortsättningen ska vilja bo och arbeta samt flytta till Österbotten, säger Henriksson.

–   Vi behöver våra bönder och bonden behöver få ett rättvist pris för sina råvaror. Våra bönder ska inte ställas till svars för den gröna omställningen, utan jordbruket ska ses som en del av klimatlösningen.

Tryggheten är något som Henriksson vill lägga extra fokus på under de kommande åren. I osäkra tider är det viktigt att människor känner framtidstro och trygghet.

– Trygghetskänslan är avgörande för att vi ska orka jobba vidare och må bra. Vi måste arbeta på bred front för att säkra att finländarna har sin ekonomi i balans, att det finns arbetstillfällen och att du oberoende livssituation eller livsskede får den vård du behöver. Att skolan är en plats där elever kan fokusera sig på sin utbildning och känner samhörighet. Ingen ska falla mellan stolarna eller lämnas utanför. Det har Finland inte råd med, säger Henriksson.

– Ryssland får inte vinna kriget och Ukraina bör stödjas med det krigsmateriel de behöver. Ukrainas krig är också vårt krig – för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Finland bör naturligtvis trygga sitt eget försvar men även vara färdiga att bidra på lämpligt sätt till en gemensam leopard-operation till Ukraina. Nu ligger bollen hos Tyskland och Tyskland måste klara av att bära det ansvaret, sade Henriksson.

Anna-Maja Henriksson hade sin kampanjöppning i Jakobstad på Svenska gården söndagen den 22 januari. Under öppningen fördes också en framtidsdiskussion tillsammans med tidigare riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos och Nykarlebys stadsdirektör Martin Norrgård.

– Jag vill göra en positiv kampanj med framtidstro och leda SFP till valseger. Vi ska göra det bästa riksdagsvalet någonsin och säkra minst fyra mandat i Vasa valkrets. Mitt mål är att föra in SFP i nästa regering utan att tumma på våra värderingar eller vikten av ett tvåspråkigt Finland avslutar Henriksson.

Adlercreutz: Ramstein-mötet måste öppna för ett effektivare stöd till Ukraina

Ukraine Defense Contact Group som består av 40 länder som stöder Ukraina i kriget träffas på fredagen i Ramstein, Tyskland. Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz hoppas på konkreta beslut för att öka hjälpen till Ukraina.

Läs föregående artikel

Livsviktigt med god infrastruktur

Finland behöver en fungerande infrastruktur av många orsaker. Bland annat är det enligt SFP en förutsättning för ett framgångsrikt och konkurrenskraftigt Finland. Riksdagsvalskandidat Rainer Bystedt vill att vägarnas skick ska diskuteras kontinuerligt och inte bara inför val.

Läs följande artikel