Järnvägsfackets agerande är ansvarslöst

Järnvägsfackets union RAU har inlett en två dagar lång strejk. SFP i Helsingfors och SFP i Nylands kretsordförande Cecilia Ehrnrooth och Dan Johansson anser att det är ansvarslöst av facket att inleda en strejk när coronapandemin härjar som värst i huvudstadsregionen.

– Just nu är smittspridningen av corona som värst och vi försöker med alla medel att dämpa den så att vi inte ska behöva ta till ytterligare restriktioner. Då är det inte läge att förvärra situationen genom strejker. Jag är besviken över att Järnvägsfacket inte tar sitt ansvar, säger Cecilia Ehrnrooth

I och med Järnvägsfackets strejk står alla lokaltåg stilla och resenärerna tvingas pendla i överfulla bussar. Även under coronapandemin pendlar dagligen ca 100 000 personer med närtåg till arbete.

– Trots coronapandemin finns det branscher som arbetar för att hålla samhället i rullning. Järnvägsfackets agerande är direkt nonchalant mot de personer som inte har förmånen att kunna välja att arbeta hemifrån. Dessa personer riskerar nu att utsättas för smitta när de är tvungna att pendla i överfulla bussar, säger Dan Johansson.

– Man kan inte förneka fackförbund rätten att strejka, men att meddela att närtågen står stilla mindre än 12 timmar före strejken ska inledas, mitt under rådande coronapandemi, är oacceptabelt. Facket som representerar arbetstagare som själva inte kan distansjobba borde förstå bättre, säger Johansson. 

Löfström: Viktigt att resurser tryggas så att behandlingsrekommendationerna för god medicinsk praxis” finns på både finska och svenska.

Läkarföreningen Duodecim slår idag larm om att de inte kan fortsätta publicera sina rekommendationer för god medicinsk praxis på svenska om den statliga finansieringen upphör i slutet av året.

Läs föregående artikel

Anne Ahlefelt vill fortsätta leda SFP i Esbo

Anne Ahlefelt ställer upp för omval till ordförande för Svenska folkpartiet i Esbo. Ahlefelt valdes till ordförande i fjol och vill nu gärna fortsätta på posten.

Läs följande artikel