Låt Finland visa vägen

Finlands nisch i en allt hårdare värld är att agera vägvisare. Svenska riksdagsgruppen uppmanar därför regeringen att välja föregångarens sida framför populismens.

– Svenska riksdagsgruppen tar avstånd från våldsdåd och rasism. Med historien som spegel vägrar vi förminska det hot mot vår demokrati och mot minoriteter som organisationer eller enskilda politiker som flirtar med rasismen utgör, säger riksdagsledamot Eva Biaudet.

Länder som Tyskland, med Angela Merkel i spetsen, har hållit en hög etisk profil i arbetet med att tackla de kraftiga folkvandringar som kriget i Syrien och konflikterna i Mellanöstern och Nordafrika medfört. I Kanada, där drygt 20 procent av befolkningen är utlandsfödd, har man lyckats hålla högerpopulism och främlingsfientlighet stången genom att välkomna flyktingar från till exempel Syrien i en situation där övriga länder har gjort allt för att slippa ta emot dem.

– Undersökningar visar att kanadensarna är öppna inför och optimistiska vad gäller immigration. Kanadas modell för invandring är som ett vaccin mot rasism, säger Biaudet.

– Samma sak kan inte sägas om flera andra av Europas länder. Här hoppas jag att vår regering klart och tydligt skulle välja sida – ska Finland vara ett exempel för övriga europeiska länder eller agera skamfläck i framtidens historieböcker?

Dags för parlamentarisk grupp för sysselsättning

Svenska SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson och Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin föreslår en parlamentarisk arbetsgrupp för sysselsättning. Gruppens uppgift skulle bli att ta fram konkreta förslag för att förbättra sysselsättningen.

Läs föregående artikel

Vill regeringen stoppa all invandring?

Regeringen föreslår ett lägre utkomststöd för alla som inte haft anknytning till Finland under de senaste tio åren.

Läs följande artikel