Rehn-Kivi: Gör tillgängligheten till hjärtstartare lättare

Med hjälp av en defibrillator kan man snabbt rädda mänskor som drabbats av hjärtstillestånd. Idag har vi ändå problem med att lokalisera var den närmaste mobila defibrillatorn finns.

Hjärtstartare, eller defibrillatorer, finns idag på många offentliga platser – på arbetsplatser, i skolor och köpcentrum. De kan skaffas av vem som helst och är lätta att använda. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi kommer att lämna in ett skriftligt spörsmål till riksdagen om hur tillgängligheten för hjärtstartare kunde göras bättre.

– Med hjälp av en defibrillator kan man snabbt rädda mänskor som drabbats av hjärtstillestånd. Idag har vi ändå problem med att lokalisera var den närmaste mobila defibrillatorn finns. Dessa kunde potentiellt rädda hundratals mänskors liv, säger Rehn-Kivi.

Enligt uppgift försvårar dataskyddsförordningen lokaliseringen av den drabbade.

– En person som fått hjärtstillestånd måste få hjälp så fort som möjligt. Nödcentralen borde ha en lista på de mobila defibrillatorerna, till vilka det digitalt eller via en app kunde vara möjligt att sända ut de nödvändiga uppgifterna för att snabbt få en mobil defibrillator på plats. Det måste stödas av vår lagstiftning, säger Rehn-Kivi.

Tanken är att en person som fått hjärtstillestånd snabbt ska kunna få hjälp av någon med defibrillator som befinner sig i närheten. Rehn-Kivi önskar att regeringen ser över problematiken. Hjärtstillestånd har på sistone blivit allt vanligare och utvecklingen är oroande. Också allt yngre mänskor drabbas. Endast i huvudstadsregionen beräknas det att upp till 400 liv kunde räddas om en hjärtstartare fanns till hands i tid.

Micaela Röman kandiderar i riksdagsvalet

Micaela Röman, journalist och fullmäktigeledamot i Sibbo, ställer sig till förfogande för Svenska Folkpartiet i riksdagsvalet våren 2019.

Läs föregående artikel

Helsingfors måste ha råd med de små

Helsingforspolitikerna Silja Borgarsdóttir Sandelin och Martina Harms-Aalto lyfter upp situationen inom småbarnspedagogiken i huvudstadsregionen som alarmerande.

Läs följande artikel