SFP i Österbotten nominerade riksdagsvalskandidater

På onsdagens kretsstyrelsemöte nominerade kretsstyrelsen för Svenska folkpartiet i Österbotten fyra nya kandidater till riksdagsvalet 2023. Nomineringsgruppens ordförande Sven Jerkku är glad över att nu kunna komplettera listan med de redan sex nominerade med fyra nya, starka namn.

– Jag är väldigt stolt över att vi kan presentera tio starka namn på vår lista inför riksdagsvalet. De fyra som nominerades ikväll är alla solida röster för landsbygden och stärker vår profil inom företagande och välfärd. De är alla villiga att axla ansvaret som riksdagsledamöter och arbeta för att utveckla Österbotten, säger Jerkku.

De nominerade kandidaterna är:

Rainer Bystedt
Bystedt är 62 år, hemma från Vörå och lantbruksföretagare. Han är gift och har utflugna barn. Han har ett brinnande intresse för för samhällets och vardagens alla funktioner. Fritidsintresse är idrott och motion.

– Jag ställer upp i valet för att jag anser att vår stora social- och hälsovårdsreform inte kommer att vara klar vid årsskiftet. Jag vill vara med och påverka kommande lagstiftningsändringar så att vi får en välfungerande och medmänsklig social- och hälsovård. Jag har en gedigen politisk bakgrund men står med båda fötterna stadigt i den Österbottniska landsbygden med allt vad den vardagen medför.  Jag vill vara folkets röst i riksdagen, säger Bystedt.

Steven Frostdahl
Frostdahl är 48 år, hemma från Nykarleby och arbetar som informationschef inom den österbottniska pälsnäringen. Han är till utbildningen filosofie magister och historielärare. 

– Österbotten utvecklas, står och faller som en helhet men våra utmaningar ser olika ut beroende på var vi bor. Jag vill arbeta för ett välmående och starkt näringsliv och en politik där landsbygdens och våra städers särskilda behov och förutsättningar uppmärksammas. Jag vill också verka för att den sociala tryggheten för landskapets invånare utvecklas och att vi kan ta hand om våra äldre och ge våra barn och unga en trygg framtid. Med den erfarenhet och de nätverk jag byggt upp tror jag att jag kan göra en stabil och rejäl insats för vårt landskap, säger Frostdahl.

Johanna Holmäng
Holmäng är 40 år, hemma från Pedersöre, barnmorska till yrket och mamma till fyra barn. En stor del av fritiden tillbringas på fotbollsplaner eller i redskapsgymnastikhallar. Hon har flertalet förtroendeuppdrag och är bland annat kommunstyrelseordförande i Pedersöre.

– Både världsläget och vardagen här hemma är utmanande och just nu handlar politiken om att skapa en trygg framtid. Det handlar om grundläggande saker som omsorg, trygghet, mat och vårt närsamhälle. Att fatta de svåra beslut som ligger framför oss kräver mod, men också passion, erfarenhet och omdöme. Att man på riktigt bryr sig, säger Holmäng.

Christoffer Ingo
Ingo är lantbrukspolitisk sakkunnig vid SLC, landsbygdsföretagare och kommunfullmäktigeordförande i Korsholm. Han har gedigen erfarenhet av politiskt arbete, såsom regeringsförhandlingar, riksdagsarbete och andra tunga SFP- och SU-uppdrag. 

– I mitt politiska värv har jag lärt mig att man, för att uppnå resultat, behöver ha sakkunskap, kunna samarbeta och brinna för det man arbetar för. Kraven på Österbottniska riksdagsledamöter är höga och jag är redo att ge allt för österbottniskt företagande, våra tillväxtkommuner och världens bästa utbildning. 

Om jag väljs in i riksdagen kommer jag dessutom aldrig ge vika kring österbottningarnas rätt till sina egna ägor och sin egen natur, säger Ingo

 

De kandidater som tidigare nominerats är: Anna-Maja Henriksson, Anders Norrback, Mikko Ollikainen, Joacim Sandbacka, Sari Somppi och Joakim Strand.

Torvalds: Talet om unionens tillstånd fullt av vackra tankar men hur de ska förverkligas förblev oklart

På onsdagen höll EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt årliga anförande om unionens tillstånd. Talet inför Europaparlamentet innehöll allt ifrån kriget i Ukraina och energifrågor till vaccinproduktion och stödandet av demokratiutvecklingen både innanför och utanför EU.

Läs föregående artikel

Europaparlamentet godkände kompromiss gällande reviderandet av direktivet om förnybar energi

Torvalds: Ett viktigt steg på vägen men vi är inte ännu i mål

Läs följande artikel