Trygga rådgivningstjänsterna

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson kräver att regeringen tryggar rådgivningstjänsterna i alla kommuner också efter vårdreformen.

I MTV3:s ordförandedebatt på tisdag deklarerade samlingspartiets Petteri Orpo med patos att regeringen inte med sote-reformen förstör Arvo Ylppös arv, men sade genast i nästa mening att rådgivningsverksamheten skulle flyttas till landskapens sote-centraler.

– Rådgivningssystemet är en av Finlands bästa uppfinningar, och det får på inga villkor förstöras. Jag kräver att regeringspartierna entydigt lovar, att man i alla Finlands kommuner även framöver får rådgivningstjänster nära dig, säger SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Avgiftsfriheten och bredden gör det finska rådgivningssystemet unikt. Moderskapsrådgivningen började redan år 1922. Arkiater, professor i pediatrik, Arvo Ylppö anses vara systemets far. Tack vare rådgivningarna är bland annat spädbarnsdödligheten i Finland bland de lägsta i världen.

– Flyttar man rådgivningstjänsterna längre ifrån familjerna försämras deras möjligheter att få hjälp och råd då den nya familjen tar sina första steg. Varför förstöra sådant som fungerar?

Biaudet: Tredje sektorn behövs inom vården

Bristerna inom hemvården på svenska i Helsingfors har lett till en anmälan till justitieombudsmannen. Tredje sektorn har haft en avgörande roll i att kompensera för den offentliga sektorns brister i bland annat åldringsvården på svenska.

Läs föregående artikel

Svenska riksdagsgruppen träffar Sipilä om sysselsättningen

Svenska riksdagsgruppen träffar statsminister Juha Sipilä (C) för att presentera sitt förslag för att förbättra sysselsättningen. Träffen sker tisdag efter påsk i statsministerns residens Villa Bjälbo.

Läs följande artikel