På måndagen förde riksdagen remissdebatt om regeringens förslag till social- och hälsovårdsreform. Riksdagsledamot och SFP:s viceordförande Sandra Bergqvist understöder regeringens lagförslag och poängterar att det behövs förändringar för att vi även i framtiden ska få så bra vård som möjligt, oberoende av var i Finland vi bor.
Politik A-Ö: Social- och hälsovårdsreformen
Den nu aktuella social- och hälsovårdsrefomen får inte leda till sämre service. Förvaltningsreformer ska alltid utgå från individens bästa, med ett starkt fokus på delaktighet och demokrati.

Andreas Elfving
Politisk sekreterare, internationell sekreterare
Rehn-Kivi: Vårdreformen är en satsning på välfärden
Riksdagen har idag fört remissdebatt om förslaget till reform av social- och hälsovården i Finland. I svenska riksdagsgruppens gruppanförande underströk riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi att reformen fortfarande behövs för att trygga fungerande vårdkedjor och för att patienten ska kunna få rätt vård i rätt tid.
Blomqvist: Vårdreformen görs med människan i centrum
Regeringen gav i dag det stora lagpaketet om social- och hälsovårdsreformen till riksdagen.
Psykisk ohälsa är inte samma sak som depression
I takt med att vårdköerna ökar, sjukskrivningar ökar och coronapandemin sätter sina spår i den mentala hälsan hos unga synar både SFP:s vice ordförande Henrik Wickström och Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids framtidsutsikterna. Den psykiska ohälsan har kallats Finlands dyraste folksjukdom. Hur oroliga ska vi vara?
Svenska folkpartiets ministrar Henriksson och Blomqvist om förslaget till sote-reform: En trovärdig helhet
Regeringen är överens om ett gemensamt förslag till social- och hälsovårdsreform. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson säger så här i en första kommentar:
Svenska riksdagsgruppen godkände förhandlingsresultatet om vårdreformen
Svenska riksdagsgruppen har godkänt det förhandlingsresultat som regeringspartierna har uppnått om social- och hälsovårdsreformen.
SFP i Helsingfors godkänner inte finansieringsmodellen för SOTE-reformen i sin nuvarande form
Planerna för den omfattande social- och häslovårdsreformen fortskrider och för tillfället är förslaget på utlåtanderunda i städerna och kommunerna.
SFP i Helsingfors fullmäktigegrupp och kretsstyrelse ställer sig mycket kritiska till den finansieringsmodell som presenterats för reformen av social- och hälsovårdsministeriet.
SFP:s fullmäktigegrupp i Esbo: Vårdreformens finansieringsmodell ohållbar
Fullmäktige i Esbo behandlade stadens utlåtande om reformen av social- och hälsovården samt räddningsväsendet och inrättandet av landskap. Den föreslagna reformen skulle innebära en för Esbo ekonomiskt ohållbar finansieringsmodell. Modellen är extremt ofördelaktig för stora städer och i synnerhet för Esbo.
Minister Thomas Blomqvist: Utlåtanderundan för vårdreformen är mycket viktig
I mitten av juni sände regeringen lagförslaget för den stora social- och hälsovårdsreformen på utlåtanderunda. I och med det digra materialet ges god tid för yttranden, till och med den 25 september.
Motion 46 – Reformerna är en jämställdhetsfråga
Beslut
Partidagen beslöt att SFP arbetar för att främja jämställdheten i vård- och landskapsreformen att också regelrätta könskonsekvensbedömningar och uppföljningar görs
Motion 52 – Telemedicinering
Beslut
Partidagen beslöt att motionen anses besvarad med denna utredning.
Motion 53 – Äldrevården bör förbli inom den kommunala förvaltningen
Beslut
Partidagen beslöt att SFP verkar för att säkerställa lokalt inflytande och övervakning av äldrevården i vårdreformen
Motion 62 – Våld i parrelationer
Beslut
Partidagen beslöt att SFP verkar för att förebyggandet av våld i parrelationer lyfts upp på hög nivå och Finland allokerar
Motion 29 – Rådgivning och hälsoundersökning för seniorer
Beslut
Partidagen beslöt att SFP verkar för: att särskilda seniorrådgivningstjänster, enligt gällande lagstiftning, finns tillgängliga i kommunerna för att stödja de