Beslut
SFP jobbar för
- att hushållsavdraget ytterligare utvidgas och att avdragets maximibelopp höjs
Behandling
Partifullmäktiges svar
Hushållsavdragets syfte har varit att genom en skattesubvention främja sysselsättningen och motverka användningen av svart arbetskraft. Hushållsavdraget omfattar normalt hushållsarbete, omsorgsarbete och vårdarbete samt underhålls- och ombyggnadsarbete som utförts i en bostad eller fritidsbostad. Avdraget har haft ett maximibelopp på 2 250 euro per år och en maximiersättnings-procent på 40 procent. Självrisken är 100 euro per år.
I praktiken innebär hushållsavdraget att man vid köp av service eller tjänster av ett företag får dra av 40 procent av arbetets andel av helhetspriset. Om man direkt anställer en arbetstagare får man dra av 15 % av den utbetalda lönen samt även arbetsgivarens lönebikostnader, det vill säga arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift, obligatoriska arbetspensionsavgift, olycksfallsförsäkrings-premien, arbetslöshetsförsäkringspremien och grupplivförsäkringspremien.
SFP har under hela regeringsperioden arbetat för att utveckla hushållsavdraget och höja ersättningsbeloppet. På SFP:s initiativ fattade regeringen i budgetrian hösten 2021 beslut om att höja hushållsavdraget vad gäller avstående av oljeuppvärmning för åren 2022–2027 samt om införa ett tvåårigt försök med höjt hushållsavdrag för hushålls-, omsorgs- och vårdarbete för åren 2022–2023. Maximiersättningen för dessa höjs till 3 500 euro och samtidigt höjs arbetsersättningsprocenten till 60 procent och löneersättningen till 30 procent. Syftet är att bedöma avdragets sysselsättningseffekter, för att efteråt kunna göra en separat analys av konsekvenserna.
Hushållsavdraget gäller enligt inkomstskattelagen enbart arbete och tjänster på vilka det betalas mervärdesskatt. Det innebär att avdraget inte kan tillämpas på hälso- och sjukvårdstjänster vilkas försäljning enligt mervärdesskattelagen är skattefri. Hushållsavdrag beviljas inte heller om man erhållit någon annan form av stöd för samma service, till exempel via servicesedel.
Det omsorgs- och vårdarbete som erbjuds mot avgift av en offentlig aktör är mervärdesskattefria. Även privata tjänster kan erhållas skattefritt, och vid dessa beslut utgår man från klientens behov av socialvård, vilket till exempel kan bli aktuellt då klienten har en nedsatt funktionsförmåga på grund av ålder eller sjukdom. Dessutom måste den privata tjänsteproducenten fylla en del andra kriterier.
Motionärerna yrkar för att även det omsorgs- och vårdarbete som är mervärdesskattefritt, till exempel tjänster som fås vid serviceboende, borde omfattas av hushållsavdraget. Att även tillämpa hushållsavdraget på det mervärdesskattefria omsorgs- och vårdarbetet skulle innebära en dubbel skatteförmån för de tjänsterna.
Det är lätt att förstå motionärernas önskan. Kostnaderna för de som bor på serviceboenden kan lätt bli väldigt höga. I dagens läge innebär ansökan av hushållsavdrag ändå en hel del byråkrati och är eventuellt inte det mest ändamålsenliga sättet att hantera kostnaderna. Avdraget innebär ju också att man först ska lägga ut kostnaderna och att ersättningen kommer efteråt. Det är ändå viktigt att vi aktivt följer läget också i den här frågan och ser till att kostnaderna inte blir oskäligt höga för de som bor på serviceboenden.
SFP ser gärna att hushållsavdraget utvidgas ytterligare och att avdragets maximibelopp höjs.
Partifullmäktiges beslutsförslag
Motionen anses besvarad med denna utredning.
Motion
Enligt skatteförvaltningen gäller följande regler för hushållsavdrag:
Omsorgs- och vårdarbete är exempelvis att tvätta, klä på, mata och att på annat sätt ge vård till barn, äldre personer och handikappade. Hushållsavdraget beviljas för dessa arbeten. Hushållsavdrag beviljas inte exempelvis för sådant vård- och omsorgsarbete som leverantörer av hälsovårdstjänster gör momsfritt.
Invånarna betalar för den service de anlitar då de äger eller hyr bostad i olika serviceboenden.
De har rätt att avdra avgifter i beskattningen om det är fråga om service, men endast en liten del av servicen.
Denna motion gäller bl.a. avgiften på alarmarmband med vilken man kan nå personalen, men även andra momsfria tjänster. Summan blir närmare 2 000 € per år. Ifall ”samtalet” därtill leder till besök i ”hemmet” debiteras dessutom timpenning.
Vi anser att hela summan för alarmarmbanden och all annan service bör beaktas som service i beskattningen och sålunda kunna godkännas som hushållsavdrag.
Motionärens beslutsförslag
att SFP jobbar för att all typ av service vid serviceboenden skulle räknas som service i beskattningen och att det skulle godkännas som hushållsavdrag.
Motionär
SFP i Mellersta Vanda
Patrik Karlsson, ordförande Mona Lanaeus, viceordf.
SFP i Åbo
Anna-Karin Tötterman, ordförande