Andersson i riksdagens budgetdebatt: Finland behöver framför allt tillväxt

På tisdagen under riksdagens plenum diskuterades regeringens budgetproposition för 2025. Gruppordförande Otto Andersson framförde Svenska riksdagsgruppens gruppanförande.

Andersson inleder sitt tal med att lyfta fram nyheten från veckan om att ekonomin har börjat återhämta sig från recessionen och att tillväxten tilltar till nästa år. 

-Även om den ekonomiska anpassningen är nödvändig för att minska skuldsättningen, måste vi inse att Finland inte lyfts enbart genom nedskärningar eller skattehöjningar. Vi behöver framför allt tillväxt och framtidstro. Det är endast så vi kan trygga välfärden och servicen på sikt. Vi behöver fler människor i arbetet, mera framgångsrika företag och nya investeringar, säger Andersson. 

I sitt tal tar Andersson upp faktumet om att Finland inte haft en ekonomisk tillväxt på över 15 år. För att få fart på tillväxten behöver vi politik som skapar förutsättningar för export, tryggar konkurrenskraften, ökar flexibiliteten på arbetsmarknaden och sporrar till investeringar. 

-Därför gör regeringen omfattande satsningar på utbildning, forskning, innovationer och infrastruktur, förnyar arbetsmarknaden och försnabbar tillståndsprocesserna. Detta stöder starkt industrins gröna omställning, där det största potentialet för tillväxt just nu finns. Enligt EK handlar det om över 270 miljarder euro. För att påskynda investeringarna bereder regeringen en tidsbunden skattegottgörelse för stora industriella investeringar gällande till exempel batteri- och vätgasprojekt och fossilfri stålindustri, säger Andersson. 

Trots det utmanande ekonomiska läget, har regeringen valt att göra betydande satsningar på den grundläggande utbildningen. 

-Vi satsar cirka 100 miljoner euro på att reformera stödet för lärandet i för- och grundskolan. Det handlar om att varje elev ska få det stöd hen behöver. Samtidigt minskar vi på lärarnas administrativa börda så det kan fokusera på att undervisa. För att motverka segregationen i skolan gör vi finansieringen för jämlikhetsfrämjande arbete i skolor permanent, årligen cirka 50 miljoner euro, säger Andersson. 

Regeringen har förbundit sig att öka statens finansiering på forskning och utveckling till 1,2 procent av BNP. Därför satsar regeringen nu på forskning och utveckling eftersom det är avgörande med tanke på främjande av produktivitet. 

-Nu ökar vi finansieringen för FoU så att vi nästa år satsar hela 2,9 miljarder euro. Vi behöver satsningar på ekosystem med starkt kunnande, där högskolor, forskningsinstitut och näringslivet gör nära samarbete för att skapa framtida lösningar inom till exempel energiteknologi, säger Andersson. 

Andersson betonar att regeringen redan nu gör omfattande tillväxtåtgärder men det är klart att vi måste göra ännu mer. I halvtidsrian kommer regeringen besluta om ett tillväxpaket. 

-Nu måste vi fördomsfritt vända på varje sten, lyssna på företagen och våga släppa ideologiska lås.  Till exempel måste vi ta på allvar näringslivets starka budskap om att bristen på kunnig arbetskraft utgör ett av de största hindren för tillväxt och att en ökad arbetskraftsinvandring inte är en möjlighet, utan en nödvändighet, understryker Andersson. 

-Samtidigt håller vi i SFP fast i vårt mål att nettoinvandringen ska vara minst 40 000 personer per år. Det är viktigt att skapa bättre förhållanden för hela den medföljande familjen både vad gäller arbetstillstånd och studiemöjligheter. Finland ska vara ett attraktivt land och hela familjen ska känna sig välkommen, säger Andersson. 

Undervisningsminister Adlercreutz: Alla elever ska få det stöd de behöver

I dag har reformen av stödet för lärande inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen skickats till riksdagen.

Läs föregående artikel

SFP i Österbotten nominerade kandidater till välfärdsområdesvalet

Svenska folkpartiet i Österbottens kretsstyrelse samlades för höstens första styrelsemöte tisdagen den 24 september. Kretsstyrelsen nominerade under mötet de första kandidaterna till välfärdsområdesvalet som går av stapeln den 13 april 2025.

Läs följande artikel