SFP vill ge mera makt åt ungdomsfullmäktige i beslutsfattande

Som ett steg mot att stärka ungas engagemang och inflytande i samhällsfrågor, vill SFP i Egentliga Finland att ungdomsfullmäktige är representerat i stadsstyrelsen och har motionsrätt i fullmäktige. SFP:s kretsstyrelse anser att detta ger våra unga medborgare en plattform för att påverka beslut som rör deras framtid.

I Åbo har ungdomsfullmäktige visat prov på stort engagemang och insikt i viktiga frågor som berör staden, samt aktivt lämnat in motioner till stadsfullmäktige. SFP i Egentliga Finlands kretsstyrelse hoppas att Pargas stad och Kimitoöns kommun tar exempel från Åbo och ger mera makt åt de unga.

I Pargas har ungdomsfullmäktige motionsrätt i stadsfullmäktige, men SFP vill arbeta för att ungdomsfullmäktiges representant även får närvaro- och yttranderätt i stadsstyrelsen. Ungdomsfullmäktige saknar representation i Kimitoöns kommunfullmäktige och detta vill SFP rätta till. SFP på Kimitoön kommer att lämna in en motion där man yrkar på att ungdomsfullmäktige får närvaro- och yttranderätt samt möjlighet att lämna in motioner i fullmäktige.

– Genom att ge ungdomsfullmäktige närvaro- och yttranderätt i kommunfullmäktige och rätt att lämna in motioner, kommer vi att skapa en mer inkluderande och representativ demokratisk process där ungas röster verkligen hörs och tas på allvar, säger SFP:s gruppordförande på Kimitoön Ghita Edmark.

– Vi måste lyssna på vår unga generation och ge dem verktyg för att forma sitt eget samhälle. Att ge ungdomsfullmäktige närvaro-och yttranderätt i stadsstyrelsen är ett viktigt steg för att säkerställa att ungas åsikter och idéer får ett riktigt genomslag i beslutsfattandet, säger SFP:s gruppordförande i Pargas Jeanette Laaksonen.

SFP i Egentliga Finlands kretsstyrelse hoppas att alla städer och kommuner i Finland inför motionsrätt till ungdomsfullmäktige och ger ungdomsfullmäktiges representant närvaro- och yttranderätt i stadsstyrelsen.

Adlercreutz på Nordiska rådets session i Reykjavik: Norden visar väg i en utmanande tid

Nordiska rådet samlades till sin årliga session 28-31.10 2024 i Reykjavik på Island. I sessionen deltog 87 parlamentariker från hela Norden, och ministrar från de nordiska ländernas regeringar. Under 2024 fungerar Sverige som ordförandeland för Nordiska ministerrådet, Finland och Åland tar över ordförandeskapet vid årsskiftet. Mötet besöktes i år av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och den belarusiska ledaren i exil, Svjatlana Tsichanouskaja.

Läs föregående artikel

Undervisningsminister Adlercreutz i Brasilien: Utbildning är nyckeln till jämlikhet

SFP:s ordförande, undervisningsminister Anders Adlercreutz deltog i Unescos globala möte för undervisningsministrar i Fortaleza, Brasilien 31.10-1.11.2024. Unesco ansvarar för koordineringen och uppföljningen av FN:s Agenda 2030-målsättning som gäller utbildning, och mötets syfte var att granska åtgärder som behövs för att uppnå målsättningen.

Läs följande artikel