SFP i Östra Nyland tryggade närservicen i Östra Nylands välfärdsområde

Svenska folkpartiets fullmäktigegrupp i Östra Nylands välfärdsområde har under hösten gemensamt kämpat för att trygga den lokala servicen för invånarna i Östra Nyland. På fullmäktigemötet den 10.12 i Sibbo klubbades flera beslut som SFP-gruppen lyckades trygga.

Serviceboende Rosenkulla i Liljendal, Lovisa, samt seniorcentret i Sibbo, med enheterna Solliden och Sommarvind fanns med på listan över de äldrevårdsenheter som enligt förvaltningens förslag kunde stängas, men efter förhandlingar med de andra partierna har SFP nu fått igenom sitt förslag där enheterna får fortsätta med sin verksamhet.

–  Rosenkulla, Solliden och Sommarvind är fungerande enheter där både boende och personal trivs. På dessa enheter har man även kunnat garantera service på svenska. Vi jobbade ytterst hårt för att dessa enheter skulle bevaras, och vi är glada över att fullmäktiges majoritet kom med i vårt förslag, säger Patrik Björkman, gruppordförande för SFP:s fullmäktigegrupp i Östra Nylands välfärdsområde.

Framtiden för hälsostationerna i Mörskom, Pukkila och Lappträsk har också varit oviss, men nu kommer verksamheten på dessa servicepunkter kunna fortsätta, om än i en aning förändrad form.

– I Östra Nyland är avstånden långa och förbindelserna inte de bästa. För SFP är det ytterst viktigt att invånarna ska få service nära hemmet och därför jobbade vi hårt för att garantera att enheterna i områdets minsta kommuner tryggas. Efter beslutet idag har vi garanterat att hälsostationerna håller öppet i kombination med att servicen kommer ut till landsbygden, säger Christoffer Hällfors, fullmäktigegruppens viceordförande

SFP jobbar även för samhällets unga, och kan stolt konstatera att välfärdsområdesfullmäktige enhälligt ställde sig bakom att fortsätta erbjuda avgiftsfria preventivmedel för under 25-åringar i Östra Nyland.

– Fördelarna med att erbjuda avgiftsfria preventivmedel är många. Det bidrar till att minska antalet aborter, vilket samtidigt reducerar samhällskostnaderna. Dessutom leder det till färre fall av könssjukdomar och stärker ungas sexuella och reproduktiva hälsa. Genom att tillhandahålla preventivmedel kan vi också erbjuda fler unga preventivrådgivning, vilket även i sig har många fördelar, säger Frida Sigfrids, fullmäktigeledamot för SFP.

Slutligen gläder sig SFP-gruppen åt att man nu tryggat finansieringen för de små FBK-enheterna som finns ute i regionen.

– Frivilliga brandkårerna är en viktig del av totalsäkerheten och behövs speciellt på glesbygden för att hålla samhället och invånarna säkra. Jag är glad över att vi lyckas trygga resurserna också för våra små FBK-enheter, säger Mikael Karlsson, fullmäktigeledamot för SFP.

SFP i Egentliga Finland nominerade kandidater till välfärdsområdesvalet

Svenska folkpartiet i Egentliga Finlands kretsstyrelse nominerade under sitt styrelsemöte kandidater inför välfärdsområdesvalet. Mötet diskuterade även den nya organisationsförändring som träder i kraft 1.1.2025 och som innebär att man gör upp nya indelningar enligt verksamhet framom den nuvarande geografiska indelningen. Hittills har de svenskspråkiga kommunerna och städerna i Varha varit indelat i ett eget område med ett eget team av tjänstemän.

Läs föregående artikel

Andersson och Wickström: Fördelningen av riksdagens julklappspengar gynnar hela Svenskfinland

Riksdagens finansutskott har i dag godkänt sitt betänkande om nästa års statsbudget och samtidigt fattat beslut om fördelningen av de så kallade julklappspengarna. Otto Andersson och Henrik Wickström är Svenska riksdagsgruppens medlemmar i finansutskottet och dess delegationer, och har förhandlat om hur dessa pengar ska fördelas. Förhandlingarna har varit lyckade, då man lyckats trygga anslag för många viktiga ändamål i Svenskfinland. Anslagen riktas till viktiga trafikprojekt, kultur, medborgar- och producentorganisationer.

Läs följande artikel