Adlercreutz: Företagare har samma rätt till social trygghet som löntagare

Slush kör igång nästa vecka i Helsingfors. Slush är en företagandets fest för dem som vågar vara företagare – faktum är dock att livet som företagare inte alltid är en dans på rosor, säger riksdagsledamot och SFP:s vice ordförande Anders Adlercreutz.

Adlercreutz ställde en fråga om ensamföretagares socialskydd på regeringens frågestund och hur arbetet med kombinationsförsäkringen framskrider.

– Vi vet att det finns mycket att förbättra i just ensamföretagarnas socialskydd. Många vågar inte bli ensamföretagare på grund av det bristande socialskyddet. Dagens arbetsliv blir allt mer mångfacetterat, ibland arbetar man som företagare och ibland som löntagare, säger Adlercreutz.

Dagens socialskyddssystem betjänar inte dessa personer, och deras antal ökar hela tiden.

– I dagens läge har man en socialskyddslösning som är antingen eller, den är till för antingen företagare eller löntagare. För dem som växlar mellan att vara företagare eller arbetstagare går det lätt så att de inte har något arbetslöshetsskydd alls. En lösning till denna problematik kunde vara att skapa ett system där samma försäkring gäller för både företagare och löntagare. Vi behöver en kombinationsförsäkring som möjliggör en flexibel sysselsättning och svara på den verklighet vi idag lever i.

Biaudet: Vi måste få ett slut på rasismen!


Den färska rapporten som publicerades av EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) visar oroväckande siffror på hur personer av afrikansk börd upplever rasism.

Läs föregående artikel

Överlåtelsen av Inveon till Prakticum viktig ur svensk synvinkel


Under början av veckan har de sista besluten fattats om överlåtelsen av Yrkesinistititutet Inveon som är beläget i Borgå till Yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors.

Läs följande artikel