Adlercreutz på partidagen: Den politiska mitten behövs

Om vi kommer i mål med regeringsprogrammet, så kan man med absolut säkerhet säga, att programmet blivit bättre tack vare oss, sade Svenka riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz idag i sitt tal på SFP:s partidag i Tammerfors.

I sitt tal påpekar Adlercreutz att politiska mitten behövs i dagens allt mer polariserade samhälle kanske mer än någonsin. Svenska folkpartiets styrka har alltid varit förmågan att arbeta för ett mer lösningsinriktat samhälle i olika regeringskoalitioner.

-I den förra regeringen var vi den borgerliga liberala rösten. Den behövdes där och den rösten användes framgångsrikt. I en annan koalition kan vi vara rösten som balanserar lasset så att det inte kantrar över åt det andra hållet.  Den här rollen har SFP haft i många koalitioner. Partiet i mitten som får agera rollen som skiljedomare och inte sällan pianostämmare, säger Adlercreutz.

– Samtidigt är det ingen lätt uppgift att vara den som försöker motverka polarisering. Det är svårt att bygga förståelse. Det är lätt att tappa sig själv. Vad som helst kan man inte acceptera. Det finns det som är rätt och det finns det som är fel. Vi ser skillnaden. Vi ser den klart. Och det är med det i åtanke vi gör det arbetet vi gör på Ständerhuset, säger Adlercreutz.

Adlercreutz anser att det är befogat att fokuset under kommande regeringsperiodligger på ekonomin. Samtidigt ska vi värna, om klimatet, vår internationella roll, mänskliga rättigheter, glesbygden, hållbarheten, jämställdheten.

– Finlands utmaningar är inte obetydliga. Den kommande regeringen har en diger uppgift framför sig. Hållbarhetsgapet ska täppas så att vi är klara att möta eventuella framtida kriser och de marknadschocker som kriserna kommer att medföra. Det arbete vi gjorde i den förra regeringen hjälper oss på vägen, avslutar Adlercreutz.

Henriksson: Blockpolitik passar inte Finland.

Vi behöver inte mera motsättningar och splittring - vi behöver mera tillit och gemenskap i vårt samhälle. Finland behöver mindre blockpolitik och mera mittenpolitik, sade Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson när hon öppnade SFP:s partidag i Tammerfors.

Läs föregående artikel

Bergqvist: Finland behöver SFP mer än någonsin just nu

Svenska folkpartiets vice ordförande och riksdagsledamot Sandra Bergqvist betonade på SFP:s partidag hur det politiska klimatet förändrats och hur vi behöver anpassa oss därefter.

Läs följande artikel