Adlercreutz: Vi får inte ta EU för givet – vi ska fortsätta arbeta för en ännu bättre union

Idag firas Europadagen. Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz önskar en glad Europadag och påminner samtidigt om vilken roll EU spelat för Finland.

I år har det gått 30 år sedan Finlands folkomröstning om EU-medlemskapet, då 57 procent av finländarna sade ja till Europa. Om ett år firar vi 30 år av medlemskap. 

– Finlands medlemskap i EU är en av de viktigaste milstolparna i vår historia, en del av vår identitet och någonting vi idag tar för givet. EU har fört med sig mycket gott för Finland. I dagens värld är det viktigt att minnas att det som är bra också behöver försvaras, säger Adlercreutz.

– Världen var annorlunda innan vi var medlemmar i EU. Det fanns gränskontroller överallt och växelkurser som varierade från dag till dag. Att resa och röra sig var komplicerat. EU har i och med den fria rörligheten på många sätt öppnat världen för oss, säger Adlercreutz. 

Det är inte heller många år sen man behövde se till att mobiltelefonens roamingfunktion var avstängd när man rörde sig i Europa. Det att våra abonnemang fungerar automatiskt och utan extra kostnad känns självklart idag.

– Vi vänjer oss väldigt snabbt vid saker som fungerar bra, men vi ska komma ihåg att ingenting är självklart. Vi får inte ta EU för givet – vi ska fortsätta arbeta för en ännu bättre fungerande union, säger Adlercreutz.

Om en månad är det EU-val och innan det borde alla enligt Adlercreutz ställa sig själv frågan: Vad kan jag göra för att EU ska bli ännu bättre? Adlercreutz anser att svaret är lätt.

– Rösta i EU-valet! Och ge din röst till en kandidat som vill utveckla EU till det bättre. På Svenska folkpartiets lista finns 20 sådana kandidater.

– Vi finländare uppfattas vara pragmatiska och lösningsorienterade. Vi har ett gott rykte i EU och kan därför få större inflytande än vår numerära styrka skulle ge vid handen. Det gäller både Finland och Svenska folkpartiet. Genom att rösta kan du och jag se till att konstruktiva krafter också är representerade i nästa parlament, säger Europaminister Anders Adlercreutz.

 

Bild: Laauri Heikkinen, valtioneuvoston kanslia

Henriksson om stängningen av Lojo BB: Ett mycket sorgligt beslut

SFP:s partiordförande, undervisningsminister Anna-Maja Henriksson är bestört över HUS-styrelsens beslut om att lägga ner Lojo BB år 2026. SFP har jobbat mycket hårt för att bevara Lojo BB, men motförslaget röstades ner med rösterna 11-6. Henriksson är besviken över att övriga partier inte visade stöd.

Läs föregående artikel

Adlercreutz på företagsbesök i Sastamala: Finland visar väg

Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz har besökt Nammos fabrik i Sastamala. Nammo verkar inom försvarsindustrin och är delägt av Patria, ett bolag som i sin tur till hälften ägs av finska staten och vars ägarstyrning sker på statsrådets kansli.

Läs följande artikel