Henriksson om stängningen av Lojo BB: Ett mycket sorgligt beslut

SFP:s partiordförande, undervisningsminister Anna-Maja Henriksson är bestört över HUS-styrelsens beslut om att lägga ner Lojo BB år 2026. SFP har jobbat mycket hårt för att bevara Lojo BB, men motförslaget röstades ner med rösterna 11-6. Henriksson är besviken över att övriga partier inte visade stöd.

– SFP har jobbat mycket hårt både inom HUS styrelse och på nationell nivå för att bevara Lojo BB. Tyvärr gav de övriga partierna, De Gröna och Samlingspartiet, inte oss stöd i denna fråga. Jag är bestört och besviken över beslutet. 

– Beslutet är negativt såväl ur patientsäkerhetssynvinkel som specifikt med tanke på de språkliga rättigheterna. Då Ekenäs BB stängdes var det också svårt, men hoppet stod då till utvecklingen av Lojo BB: där lyckades man skapa trygghet och ge god service till många föderskor. Dagens beslut att lägga ner Lojo BB ger dessutom helt fel signal i ett läge där en av Finlands stora utmaningar är att det föds för få barn, säger Henriksson.  

Henriksson konstaterar dock att det är fint att Borgå sjukhus och Lojo sjukhus specialsjukvårdsjourer får fortsätta i sin nuvarande utsträckning, och att SFP:s arbete har gett resultat till denna del. 

– Jag vill rikta ett varmt tack till våra ledamöter i styrelsen, Karin Cederlöf och Elin Blomqvist-Valtonen, samt alla andra SFP-politiker som gjort en stor insats i denna fråga, avslutar Henriksson.

 

Samlingspartiet och de gröna stängde Lojo BB — SFP:s medlemmar gjorde sitt allt

På HUS sammanslutningens styrelsemöte idag 6.5 drev Samlingspartiets och De Grönas medlemmar i styrelsen igenom en stängning av Lojo förlossningsavdelning. Efter många omgångar av omröstningar beslöts till sist att BB kommer stängas. Stängningen blir verklighet när Kvinnoklinikens och Jorvs tilläggsutrymmen för förlossningar tas i bruk.

Läs föregående artikel

Adlercreutz: Vi får inte ta EU för givet – vi ska fortsätta arbeta för en ännu bättre union

Idag firas Europadagen. Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz önskar en glad Europadag och påminner samtidigt om vilken roll EU spelat för Finland.

Läs följande artikel