Adlercreutz: Viktiga åtgärder för att motverka konkurser

Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz välkomnar de åtgärder som justitieminister Anna-Maja Henriksson presenterade idag. Målsättningen med åtgärderna är att underlätta den ekonomiska situationen både för privatpersoner och företag.

– Många kan ha svårt att få sin privata ekonomi att gå ihop nu, om man har blivit permitterad eller mist sitt jobb. Då kan det hända att man söker ekonomiskt spelrum med hjälp av snabblån, med katastrofala följder. För en begränsad tid kommer nu snabblånens ränta att halveras till 10 procent, och en direkt marknadsföring av dem kommer att förbjudas. Dessa åtgärder är på sin plats för att motverka en ytterligare negativ ekonomisk spiral för dem som redan har det kärvt.

Även utsökningslagen ska nu kunna tillämpas mer flexibelt. Detta kan innebära till exempel amorteringsfria månader eller längre betalningstider.

– Det är bra att flexibiliteten gäller både privatpersoner och företag. Konkurser på grund av coronaviruset borda kunna undvikas in i det sista – epidemin kommer att gå över i något skede, och då behöver vi våra företag mer än någonsin. 

Coronaviruset känner inga gränser – det bör vi inte heller göra.

Riksdagsledamöterna Eva Biaudet (SFP) och Johan Kvarnström (SDP) har undertecknat ett upprop för europeisk solidaritet i dessa svåra tider. Uppropet är undertecknat av 42 nationella beslutsfattare från 25 europeiska länder. I uppropet konstaterar beslutsfattarna att världen aldrig varit så väl rustad för en global pandemi som just nu med tanke på alla starka internationella nätverk och institutioner så som Världshälsoorganisationen (WHO).

Läs föregående artikel

Adlercreutz: Slopa inkomstgränser som hindrar studerande att hoppa in inom vården och lantbruket

Många branscher behöver fler hjälpande händer då samhället i övrigt är satt i undantagsförhållande. Samtidigt är studerandena hårt utsatta i dessa corona-tider. Läroanstalter stänger, dimissioner skjuts upp, studietider förlängs, studentutbyten annulleras, studiestödstiderna går mot maximum och studeranden kan falla in under utkomststödets villkor.

Läs följande artikel