Andersson i riksdagens remissdebatt om statsrådets försvarsredogörelse: Försvarspolitik handlar inte bara om vapen och strategier – det handlar om människor.

På torsdagen framförde gruppordförande Otto Andersson Svenska riksdagsgruppens anförande i remissdebatten om statsrådets försvarsredogörelse.

Europa har tagit kloka beslut gällande säkerheten, men mer måste göras. I Europa finns det cirka 200 miljarder euro i frysta tillgångar som bör oavkortat gå till att stödja Ukrainas återuppbyggnad. Men innan vi kan fokusera på återuppbyggandet behöver vi fred. 

– Europa bör gemensamt stödja Ukraina och Europas budskap måste vara tydligt. Fred i Ukraina kan inte uppnås utan Ukraina. Fred i Europa kan inte byggas utan Europa. Samtidigt är det nödvändigt att Finland och hela Europa fortsätter ge Ukraina både ekonomiskt stöd och vapenstöd tills fred kan uppnås. Kostnaden för att stödja Ukraina, hur stor den än kan verka, bleknar i jämförelse med de kostnader och det lidande som skulle följa om vi vände Ukraina ryggen, säger Andersson. 

Finlands säkerhet vilar på ett trovärdigt försvar, allmän värnplikt och bred nationell beredskap. Försvaret måste utvecklas långsiktigt för att möta ökade säkerhetskrav. Samtidigt är det viktigt att Försvarsmakten är modern, inkluderande och speglar samhällets mångfald.

– Finland har redan gjort stora satsningar på två av krigföringens fem domäner – sjö och luft. Till nästa gör vi en omfattande förnyelse av arméns materiel, säger Andersson. 

Andersson avslutar anförandet med att poängtera vikten av en stark försvarspolitik. 

– Försvarspolitik handlar inte bara om vapen och strategier – det handlar om människor. Det handlar om att skapa en trygg vardag, att skydda våra demokratiska värden, att försvara rättsstaten och det regelbaserade multilaterala samarbetet och att visa att vi är beredda att stå upp för vår frihet och självständighet, avlutar Andersson.

SFP i Österbotten nominerar sina sista kandidater till välfärdsområdesvalet

Kretsstyrelsen för SFP i Österbotten nominerar sina sista kandidater till välfärdsområdesvalet i Österbotten och Mellersta Österbotten den 28 februari. SFP presenterar en full kandidatlista i Österbotten, dvs. 73 kandidater. Tidigare har 63 kandidater nominerats. I Mellersta Österbotten har SFP ingått valförbund med Samlingspartiet och ska enligt överenskommelsen ställa upp 15 kandidater. Tidigare har 12 kandidater nominerats.

Läs föregående artikel

SFP-grupperna i Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla: Svenskspråkig integration måste stärkas

Den nya integrationslagen som trädde i kraft i början av 2025 överför huvudansvaret för integrationen till kommunerna, inklusive tjänster för arbetssökande. Enligt regeringsprogrammet ska 5–10 % av invandrarna integreras på svenska, vilket också lyfts fram i Nationalspråksstrategin. För att uppnå dessa mål krävs öronmärkta resurser, målmedvetna insatser och förbättrad information om möjligheten att välja svenska som integrationsspråk.

Läs följande artikel