Astrid Thors återvald till vice ordförande för Liberala Internationalen

Astrid Thors har återvalts till vice ordförande för Liberala Internationalen under organisationens 75-års jubileumskongress i Sofia, Bulgarien.

– Idag begränsas mänskliga rättigheter och rättsstaten ifrågasätts av auktoritära styren i allt flera länder. Vi måste allt tydligare stå upp och försvara den liberala demokratin säger Astrid Thors, nyvald vice ordförande för Liberala Internationalen (LI). 

– Världen behöver en stark kraft för demokrati och mänskliga rättigheter och i LI kommer jag att fortsätta arbetet för en värld där frihet och mänskliga rättigheter respekteras. LI är idag den mest framgångsrika globala politiska organisationen på sociala medier, säger Thors.

SFP tog också initiativ till en resolution, som antogs enhälligt, kring situationen i USA efter att högsta domstolen i USA tog bort rätten till abort. Resolutionen lyfter upp vikten att stå upp mot den så kallade anti-gender rörelsen som motarbetar kvinnors rättigheter över hela världen.

– Med beslutet berövas hundratusentals kvinnors rätt att fatta beslut om sin egen kropp, men aborter kommer inte att försvinna. Istället sätts kvinnors liv och hälsa på spel. Miljoner kvinnors autonomi begränsas och drabbar hårdast utsatta grupper, såsom minoriteter och kvinnor med pressad ekonomi. Nu finns dessutom en befogad oro för att även andra rättigheter som uppfattats självklara begränsas i USA säger Thors.

Thors har sedan år 2017 fungerat som vice ordförande för Liberala Internationalen (LI) och  sedermera som ordförande för dess människorättskommitté. LI är en internationell sammanslutning av över 100 liberala politiska partier. LI grundades år 1947 för att försvara liberalismen, mänskliga rättigheter, individens frihet, rättsstaten, tolerans, lika möjligheter, social rättvisa, frihandel och marknadsekonomi.

Blomqvist: Fortsatt arbete för regnbågspersoners rättigheter behövs!

Idag firas Helsingfors Pride för att uppmärksamma att lika rättigheter tillhör alla, oavsett sexuell läggning eller kön. Enligt minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist, är Priderörelsen oerhört viktig och behövs än idag. Blomqvist besökte i början av veckan Oslo tillsammans med de nordiska samarbetsministrarna för att minnas dem som omkom och skadats i attacken under midsommaren.

Läs föregående artikel

Anna-Maja Henriksson besöker Almedalsveckan

Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson besöker Almedalsveckan i Visby idag och imorgon, 5.7-6.7. Almedalsveckan är det främsta årliga samhällsforumet i Sverige som samlar de politiska partierna i Sverige till Gotland varje sommar. Under sitt besök kommer Henriksson bland annat att träffa ordförandena för SFP:s systerpartier i Sverige, Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Johan Pehrson.

Läs följande artikel