Henriksson glad över att regeringens språkförsök rann ut i sanden

Det är nu klart att det upphaussade försöket med frivillig skolsvenska torkade in.

Bara sex kommuner har ansökt om tillstånd av Utbildningsstyrelsen att få delta i försöket med frivillig skolsvenska.

− Det är glädjande att så många familjer och kommunala beslutsfattare förstår betydelsen av svenskan, säger SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

− Det är nu klart att det upphaussade försöket med frivillig skolsvenska torkade in – vi kan till och med säga att det blev en flopp. Det är ett stort bakslag för kulturminister Sampo Terho som har varit den obligatoriska skolsvenskans främsta motståndare. Han verkar ha levat i en bubbla som nu sprack, säger Henriksson.

Försöket gäller eleverna i femte och sjätte klass i nio grundskolor i sex kommuner. Det betyder att 486 elever omfattas av försöket.

− Regeringen hade planerat försöket för 2200 elever och Blå framtid ville att ännu fler skulle omfattas av försöket. Att så få  kommuner och skolor slutligen valde att delta visar att förståelsen för Finlands tvåspråkighet är större än vad Terho har insett, säger Henriksson.

− I stället för att nagga Finlands tvåspråkighet i kanterna, behövs nu åtgärder som förnyar språkundervisningen. Det behövs också fler språkbadslärare i vårt land så att tillgången till språkbad och språkduschar såväl i dagvården som i skolan blir bättre, säger Henriksson.

De kommuner som har ansökt om att vara med i projektet är Jämsä, Kaustby, Pieksämäki, Rovaniemi, Nyslott och Ylöjärvi.

Adlercreutz: lagar bör vara lagenliga

Högsta domstolen anser att EU-kommissionen ska behandla valfrihetslagen, men regeringen vägrar. Det är oroväckande, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz.

Läs föregående artikel

Allt fler unga behöver mentalvård – vad gör regeringen?

Det är mycket oroväckande att var tionde tonåring i Nyland har varit klient hos den psykiatriska sjukvården under fjolåret.

Läs följande artikel