Henriksson: Låter regeringen De blå stoppa familjeledighetsreformen?

Det är obegripligt om Blå framtid tillåts förhindra en nödvändig reform.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson anser att det är sorgligt att regeringen inte ens förmår driva igenom en begränsad reform av familjeledigheten. Enligt uppgifter i Helsingin Sanomat (18.1) har familjeledighetsreformen gått i stå och beredningen är på hälft. HS skriver att det inte finns någon vilja att driva på reformen och den har kallats för ”Sannis tjatande” (med hänvisning till undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen, Saml.).

− Det är obegripligt om Blå framtid tillåts förhindra en nödvändig reform. Det här bådar inte gott med tanke på regeringens funktionsduglighet under resten av regeringsperioden. Uttalandena från De blå avslöjar deras missunnsamma och föraktfulla inställning till den här reformen som är så viktig för familjerna, säger Anna-Maja Henriksson.

− Vi behöver en reform av familjeledigheten som underlättar livspusslet med sammanjämkning av arbete och familjeliv, som minskar på löne- och pensionsskillnaderna mellan kvinnor och män samt som förbättrar kvinnors möjligheter till sysselsättning. Vi anser att det här också får kosta. Regeringens kostnadsneutrala utgångspunkt övertygar inte. Därför är det tragiskt om regeringen inte lyckas att genomföra ens en mindre reform, säger Henriksson.

SFP föreslog i sin skuggbudget en familjepolitisk helhetsreform i tre delar. Den består av en reform enligt modellen 6 + 6 + 6 månader, en reform av hemvårdsstödet och att alla barn över tre år ska ha rätt till avgiftsfri småbarnspedagogik fyra timmar om dagen.

Torvalds: Ett starkt EU är en nödvändighet, men vad gör Finland?

Ska vi gå in för ett starkare EU eller bli en ”lightversion” av Polen och Ungern samtidigt som vi hoppas att EU ställer upp för oss i händelse av en krissituation?

Läs föregående artikel

Europas säkerhetslösning stavas N-A-T-O

Det är alldeles för sent att köpa en försäkring då huset redan står i lågor, säger Nils Torvalds.

Läs följande artikel