Europas säkerhetslösning stavas N-A-T-O

Det är alldeles för sent att köpa en försäkring då huset redan står i lågor, säger Nils Torvalds.

Presidentkandidaten Nils Torvalds anser att de övriga kandidaterna inte har gett några klara besked om vad Finland skulle göra om Sverige skulle besluta om att ansöka om ett Nato-medlemskap.

− Vi kan inte sticka huvudet i busken, skjuta upp vårt eget ställningstagande och bara hoppas att Sverige inte ansöker om Nato-medlemskap, säger Torvalds.

De övriga presidentkandidaterna har i tv-utfrågningarna antingen avvisat tanken på ett Nato-medlemskap eller sagt att det är den dagens bekymmer.

− Det är alldeles för sent att köpa en försäkring då huset redan står i lågor, säger Torvalds.

− Varenda människa som har fördjupat sig i frågan vet att Finland skulle hamna i kläm mellan Nato och Ryssland om Sverige skulle ansluta sig till försvarsalliansen. Vem är det egentligen man försöker lura?

Torvalds anser att det är fel att ge en sådan bild att den närmaste grannens beslut inte skulle ha någon betydelse. I Sverige har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sagt att Sverige borde ansöka om Nato-medlemskap inom de närmaste tio åren. Och enligt en opinionsmätning som Aftonbladet har låtit göra är 43 procent av svenskarna för ett Nato-medlemskap, medan 37 motsätter sig.

− Det skulle vara tacksamt om vi ens nu på 2010-talet skulle kunna komma över vår mentala VSB-pakt som tycks dominera den finländska diskussionen.

− Vi kan inte inleda en diskussion om ett Nato-medlemskap först då det inte finns några andra alternativ. Det skulle vara föraktfullt mot den finländska demokratin eller som att sopa problemen under mattan, säger Torvalds.

Henriksson: Låter regeringen De blå stoppa familjeledighetsreformen?

Det är obegripligt om Blå framtid tillåts förhindra en nödvändig reform.

Läs föregående artikel

Stoppa osunt byggande

Vi har inte råd att kasta bort pengar på hus som gör oss sjuka, konstaterar kretsstyrelsen för SFP i Nyland.

Läs följande artikel