Henriksson till partiordförandekollegerna: Dags att vi tillsammans sätter ner foten mot hatprat.

Henriksson till partiordförandekollegerna: Dags att vi tillsammans sätter ner foton mot hatprat.

– En tredjedel av kommunala beslutsfattare och närmare hälften av riksdagsledamöterna har blivit utsatta för hatprat på grund av sina förtroendeuppdrag. Många svenskspråkiga beslutsfattare har upplevt språkhat. Det här är oacceptabelt, säger justitieminister och partiordförande Anna-Maja Henriksson. Nu behövs det värdeledarskap för att sätta stopp för hatpratet. Jag efterlyser därför att samtliga partiordföranden gemensamt skulle visa vägen genom att tillsammans sätta ned foten mot hatprat!

I studien framkommer också att många beslutsfattare som tillhör en minoritet funderar på att sluta med politiken.

– Vi kan inte låta hatpratet begränsa vår demokrati. Alla ska tryggt kunna ställa upp i val och delta i beslutsfattande, utan att vara rädda för att utsättas för hatprat. Hatprat är inte heller främmande för mig i min vardag som politiker, säger Henriksson. Sedan jag blev justitieminister har jag märkt att jag utsatts för mera hatprat, speciellt på Twitter.

– Jag tycker att det är mycket trist att det finns människor som avsiktligen vill svartmåla andra och sprida falska budskap, fortsätter Henriksson. Vi ska inte låta Twitter-trollen segra, utan vi måste sätta stopp för denna oroväckande samhällstrend. Nu är det dags att agera!

Statsrådets studie är den första i Finland där man har kartlagt hatpratets konsekvenser för beslutsfattandet.

SFP i Helsingfors: Viktiga satsningar i Helsingfors budget

Förslaget till Helsingfors budget har presenterats och SFP:s stadsstyrelseledamot Marcus Rantala har bekantat sig med förslaget som behandlas av stadsstyrelsen för första gången på måndag.

Läs föregående artikel

Torvalds till Leppä: Stå upp för vårt fiske i EU!

Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/Renew) har skrivit till minister Jari Leppä med anledning av höstens EU-förhandlingar om fiskekvoter i Östersjön. EU-kommissionen har föreslagit ett totalstopp för riktat torskfiske i hela Östersjön, något som oroar Torvalds:

Läs följande artikel