Torvalds till Leppä: Stå upp för vårt fiske i EU!

Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/Renew) har skrivit till minister Jari Leppä med anledning av höstens EU-förhandlingar om fiskekvoter i Östersjön. EU-kommissionen har föreslagit ett totalstopp för riktat torskfiske i hela Östersjön, något som oroar Torvalds:

”Det stämmer att torsken mår dåligt i södra Östersjön, framförallt på grund av en överstor sälpopulation och överfiske. Samtidigt ser vi att torsken i Ålands hav mår bättre än på länge. Det är därför viktigt att vi inte får regler som drar hela Östersjön över en kam och stänger ner också ett småskaligt, hållbart fiske på ett bestånd som faktiskt mår bra.”

Redan i somras införde EU-kommissionen ett nödstopp för torskfiske i Östersjön, men den gången undantogs Ålands hav efter påtryckningar från både Ålands Landskapsregering och Nils Torvalds. Minister Leppä kritiserades då för att han inte uttalade sig i EU:s råd när frågan diskuterades och därför menar Torvalds att det nu är viktigt att Leppä verkligen står upp för det finländska fisket när frågan förhandlas i EU. ”Yrkesfisket är redan idag mycket pressat. Det är därför viktigt att vi gör allt vi kan för att säkerställa att EU-regler inte sätter ytterligare hinder för fisket. Med tanke på de fina skrivningar som finns om inhemskt fiske i regeringsprogrammet, hoppas jag att Leppä verkligen visar att det också gäller i praktiken genom att jobba för ett fortsatt torskfiske i Ålands hav.” säger Nils Torvalds.

Henriksson till partiordförandekollegerna: Dags att vi tillsammans sätter ner foten mot hatprat.

Henriksson till partiordförandekollegerna: Dags att vi tillsammans sätter ner foton mot hatprat.

Läs föregående artikel

Adlercreutz kräver bestämda åtgärder för att nå sysselsättningsmålen

Familjereform, snabbare arbetslov och skattelättnader för investeringar

Läs följande artikel