Klara beslut behövs i flyktingfrågan

Att sortera de nödställda enligt religiösa grupper skulle påminna om perrongen i Auswitchz, och inte att hjälpa medmänniskor i nöd

– Vi står inför en omfattande mänsklig katastrof i området öster om Medelhavet. Därför är det också mer än sannolikt att vi under de närmaste åren kommer att uppleva hur människor i stor nöd knackar och bankar på Europas dörr för att kunna överleva, konstaterar Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP).

I Strasbourg samlas Europaparlamentet för plenum denna vecka. På onsdag håller Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sitt State of the Union-tal efterföljt av en debatt om flyktingsituationen.

– I den här situationen är det vare sig möjligt, rationellt eller mänskligt att börja sortera upp de nödställda i etniska eller religiösa grupper. Den sortens sortering skulle i denna nödsituation mera påminna om perrongen i Auschwitz, än om ärliga försök att hjälpa medmänniskor i nöd, fortsätter Torvalds. Den stora flyktingströmmen är inte enbart en juridisk relation mellan flyktingar och EU:s medlemsstater. Den stora vändningen i människornas inställning handlar om att medborgarsamhället – vanliga medborgare – har påtagit sig det ansvar staterna ofta är så motvilliga att ta på sig.

– Det är ett stort steg framåt. Den medborgerliga aktivitet vi ser idag är det första verkliga sättet att lösa situationen och hitta en utväg, säger Torvalds.

– Den flyktingström vi nu ser kan inte skötas enbart med statlig byråkrati. En långsiktig och bestående lösning kan endast åstadkommas med ett aktivt medborgerligt och medmänskligt samarbete. Men för att medborgarsamhället med framgång ska kunna stå för dessa åtaganden, behöver vi också klara beslut från Finlands regering, avslutar Torvalds.

Ruotsinkielisten lasten ja nuorten psykiatriseen terapiaan pääsy on turvattava

Lasten ja nuorten mielenterveyden hoito on myös lastensuojelua mitä suurimmassa määrin.

Läs föregående artikel

Regeringen vill visa upp ett omedgörligt och gnälligt Finland

Varför stöder inte regeringen helhjärtat kommissionen i dess tuffa arbete att hjälpa flyktingarna?

Läs följande artikel