Klimatsmarta lösningar behöver resurser

Wallin kritiserar utbildningsnedskärningarna.

Utbildning är nationens billigaste försvar, underströk Svenska riksdagsdagsgruppens 1:a viceordförande Stefan Wallin i riksdagens budgetdebatt på måndag. Han lånade citatet av den irländsk-brittiska filosofen och långvariga parlamentarikern Edmund Burke.

Wallin kritiserade regeringen för sitt val att skära hundratals miljoner euro i småbarnsforstran, utbildning och forskning.

– Det är miljoner som borde gå till den generation som ska hitta de nyaste klimatsmarta energilösningarna, nästa Nokia eller Supercell och som ska se till att Finland klarar sig i den globala konkurrensen. För det är med kunskap och bildning vi måste tävla.

Svenska riksdagsgruppen delar regeringens uppfattning om att budgetunderskottet inte får tillåtas växa. Att regeringen kraftigt skär ned också i biståndet är ändå en dålig prioritering, säger Wallin.

– Nedskärningarna sänker biståndsnivån till skamliga 0,35 procent av BNP och de riktar sig mot de människor som är allra mest sårbara. Biståndsnedskärningarna solkar också ner Finlands rykte som en ansvarstagande och pålitlig internationell aktör.

Strand: Vår kritik är befogad

De betydande nedskärningarna i biståndet förändrar Finlands rykte som en ansvarsfull och pålitlig internationell aktör. Inte kan vi heller godta att regeringen kringskär den subjektiva rättigheten till dagvård, säger Strand.

Läs föregående artikel

Henriksson: folket har rätt till kvalitet i lagberedningsarbetet

Regeringen bör ta kritiken om att lagberedningen inte håller tillräckligt hög standard på allvar, säger gruppordförande Anna-Maja Henriksson.

Läs följande artikel