Löfström ställer skriftligt spörsmål angående Migrationsverkets svenskspråkiga service

Tidningen Hufvudstadsbladet rapporterade igår om ett fall där en person som ville göra medborgarskapsintervjun om finländskt medborgarskap inte kunde göra den på svenska på grund av bristande svenskakunskaper hos den ansvariga tjänstemannen på Migrationsverket.

– Finland är ett tvåspråkigt land och lagen är entydig på att de här processerna också kan och ska kunna göras på svenska. Därför är det viktigt att Migrationsverket granskar och ser över sina processer så att sådana här fall, som uppenbarligen inte varit det enda, inte uppkommer, säger riksdagsledamot och svenska riksdagsgruppens första vice ordförande Mats Löfström.

Löfström lämnar idag in ett skriftligt spörsmål till inrikesministern angående hur inrikesministeriet kommer diskutera med Migrationsverket om hur processerna säkerställs för att den här typens fall inte ska kunna inträffa, samt också hur man över lag säkerställer den svenskspråkiga servicen i myndigheten.

– Regeringsprogrammet slår fast vikten av integration på svenska i Finland. Det är något som redan sker på flera håll i landet och på Åland är integrationen helt och hållet på svenska där en medborgarskapsprocess med Migrationsverket sedan kommer gå på svenska. Det är viktigt att på ett nationellt kunna tillgodose det och då brister uppmärksammas är det viktigt att se över rutinerna så att de rättas till och fungerar så som lagen förutsätter, säger Löfström.

SFP i Nyland vill se ökade integrationsmöjligheter på svenska i regionen

I Finland är det möjligt för invandrare att välja finska eller svenska som integrationsspråk. Enligt lagen ska det redan i inledningsskedet av integrationen informeras om möjligheten att välja en svenskspråkig integrationsväg. Trots de lagstadgade plikterna är den svenskspråkiga integrationen i Finland på en undermålig nivå. Hela 20 av de 33 tvåspråkiga kommunerna på fastlandet har valt att integrera invandrare enbart på finska. I Österbotten är integrationen på svenska mer omfattande och där har personer med invandrarbakgrund integrerats på svenska sedan 1980-talet. Att man haft framgång med den svenskspråkiga integrationen i Österbotten visar på att det även i övriga delar av landet skulle vara gynnsamt att öka integrationen på det andra inhemska språket.

Läs föregående artikel

SFP i Österbotten nominerade kandidater till välfärdsområdesvalet

Svenska folkpartiet i Österbottens kretsstyrelse beslöt att nominera 18 nya kandidater i Österbotten inför välfärdsområdesvalet den 13 april 2025. I september nominerades 17 kandidater.

Läs följande artikel