Löfström vill veta varför Finlands honorärkonsul i Barcelona sades upp

Det är oerhört anmärkningsvärt att ett demokratiskt europeiskt lands regering kräver att ett annat EU-land avskedar sin mångårige honorärkonsul bara för att den ätit lunch med en folkvald politiker som haft annan åsikt än landets regering.

Spaniens utrikesministerium krävde i februari att Finlands honorärkonsul i Barcelona, Albert Ginjaume Egidon, avskedas till följd av olämpligt beteende. Finlands mångårige konsul, som också var generalsekreterare i honorärkonsulnätverket i Barcelona, hade enligt uppgift bjudit in borgmästaren för staden Sant Cugat, Mercè Conesa, till nätverkets månatliga lunchträff. Borgmästaren hade stött Kataloniens självständighetssträvanden, men att döma av Spaniens reaktion får konsuler inte träffa politiker med sådana åsikter.

Utrikesministeriet verkställde saken för att undvika en öppen konflikt med Spanien, men bad om en utredning av Spaniens regering i frågan. Utrikesministeriet har dock inte fått något svar.

− Det är oerhört anmärkningsvärt att ett demokratiskt europeiskt lands regering kräver att ett annat EU-land avskedar sin mångårige honorärkonsul bara för att den ätit lunch med en folkvald politiker som haft annan åsikt än landets regering, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, svenska riksdagsgruppens vice ordförande.

Eftersom en majoritet av Kataloniens folkvalda politiker, och regionregeringen, har arbetat för självständighet är det omöjligt att undvika att träffa sådana politiker om man som konsul vill sköta sitt uppdrag professionellt.

− Borgmästaren i fråga kommer inte heller från något extremt parti utan från mittenpartiet PDeCAT som både Centern och SFP sen urminnes tider samarbetat med inom europeiska liberala partiet ALDE. En konsul måste också oavsett kunna få träffa folkvalda politiker från vilka demokratiska partier som helst utan påföljder, säger Löfström.

− Demokratiska länder brukar inte censurera möjligheten att träffa folkvalda politiker. Därför är detta ytterst anmärkningsvärt och en oproportionerlig reaktion från Spanien oavsett vad man tycker om Katalonien-frågan, säger Löfström.

Löfström ställde igår ett skriftligt spörsmål till utrikesminister Timo Soini angående hur ministeriet kommer diskutera uppsägningen med Spaniens regering och vilka åtgärder utrikesministeriet kommer vidta till följd av att en finsk honorärkonsul blivit uppsagd med bristfällig motivering.

Sedan Katalonien röstade för självständighet i oktober 2017 har en konstitutionell kris rått i regionen. Mats Löfström har tidigare föreslagit att president Tarja Halonen kunde fungera som medlare i krisen.

SFP i Helsingfors: Cecilia Ehrnrooth ställer upp för omval

Nuvarande kretsordförande i Helsingfors Cecilia Ehrnrooth ställer upp för omval till kretsordförandeposten för SFP i Helsingfors. Hon har lett Helsingfors krets sedan 2016.

Läs föregående artikel

Spela inte hasard med skattebetalarnas pengar

SFP:s partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson fortsätter kräva regeringen på svar gällande frågan om vårdreformens valfrihetsmodell borde sändas till EU- kommissionen för notifiering.

Läs följande artikel