Mattan dras undan fötterna på kommunerna

Vilken är kommunens uppgift i framtid frågar sig Carl Haglund och Anna-Maja Henriksson

– Vilken är kommunens uppgift i framtid frågar sig Carl Haglund, partiordförande och Anna-Maja Henriksson, Svenska riksdagsgruppens ordförande på SFP:s kommundag i Tammerfors.

Regeringen har långtgående planer på en omfattande reform av den offentliga servicen där en betydande del av kommunernas uppgifter i framtiden ska skötas på regional nivå.

– Den här utvecklingen är inte genomtänkt och vi riskerar att dra mattan undan kommunen som med sina tjänster för invånarna utgjort grunden för vårt välfärdssamhälle. Man skulle ju ha hoppats att Centern som det stora kommunpartiet skulle värna om att inte rasera kommunen som en del av kärnan i vår demokrati. Mycket tyder dock på att det viktigaste för dem är att skalet av kommuner blir kvar och sedan är man villig att tumma på allt innehåll. Och visst vet vi ju dessutom att Centern får mest makt om det blir en landskapsmodell, sade Haglund i sitt öppningstal på SFP:s Kommundag.

– Låt mig säga att vi inte känner till något annat land i värden som gått inför denna totalintegration av social- och hälsovården som de facto betyder totalt maktövertagande från kommunen till självstyrelseområde. Det finns helt tydligt planer på att flytta över en hel del annat till dessa områden, men det väljer man att inte tala högt om, säger Anna-Maja Henriksson.

– Vårdreformen görs på specialsjukvårdens villkor, socialvården kommer att bli lidande. Vid samma lucka ska man ta ställning till allt från mormor Märtas problem med hemleveranser av medicin, familjen Anderssons behov av förebyggande barnskyddsåtgärder samt Roberts svåra höftoperation. Är detta verkligen rätt lösning, undrar Henriksson.

Frågan lyftes fram på SFP:s kommundag i Tammerfors. I kommundagen deltog SFP:s lokalpolitiker från hela landet. Utöver vårdreformen tangerade kommundagen även ekonomin och arbetsmarknaden, flyktingsituationen samt utbildningen där det bland annat hoppades att SFP:s lokalpolitiker prioriterar tidigareläggning av undervisningen i de inhemska språken.

SFP: Att ge skydd är en plikt och inte en vilja

Kommissionen föreslår att 120 000 flyktingar ska omfördelas genom bindande kvoter men regeringen vill inte stöda förslaget.

Läs föregående artikel

Bevara Y-tåget!

SFP:s riksdagsledamöter och många fler åkte Y-tåget på tisdagsmorgonen för att samla in namn till en namnlista som ska överräckas till trafik- och kommunikationsminister Anne Berner.

Läs följande artikel