Minister Bergqvist om regeringens halvtidsöversyn: Riktade satsningar på ungas välbefinnande

Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s viceordförande, Sandra Bergqvist är nöjd över besluten i regeringens halvtidsöversyn.

– Regeringen riktar en bestående höjning på 5 miljoner euro till Finlandsmodellen för hobbyverksamhet. Det här är en storsatsning, som ökar möjligheterna att ha en hobby speciellt för barn och ungdomar som inte tidigare haft en hobby och i familjer med socioekonomiska riskfaktorer. Det här betyder en bestående förhöjning från nuvarande 14 miljoner till 19 miljoner som kommer att ha en betydande praktisk inverkan på barns och ungas välbefinnande, gläder sig Bergqvist.

– Jag är extra glad över att vi lyckades avvärja nedskärningar till ungdoms- och idrottsorganisationer. Av sparåtgärderna riktade till undervisnings- och kulturministeriet är det enbart en liten inbesparningar av statsunderstödet för byggande som berör mitt förvaltningsområde, säger Bergqvist.

– Regeringen ökar även insatserna för ungas delaktighet inom alla sektorer och i alla ministerier. Det ska göras genom konkreta åtgärder för att stärka ungas delaktighet redan i planeringsskedet av programarbete och lagreformer, fortsätter Bergqvist.

På idrottssidan drev minister Bergqvist igenom ett idrottspaket med olika skrivningar, som ska höja nivån på elitidrotten.

– I framtiden ska det vara möjligt att ge fleråriga statsstöd till idrottsorganisationer, vilket skapar en långsiktighet och en trygghet för såväl idrottsrörelsen som för enskilda idrottare. Dessutom ska vi utreda möjligheterna att inom Försvarsmakten, polisen, tullen, gränsbevakningen och räddningsväsendet skapa arbetsplatser för toppidrottare. En nivåhöjning för statens extra idrottspension möjliggör att alla som uppfyller kriteriet kan få pensionen. Slutligen ska vi utveckla en finansieringsmodell för att kunna ordna stora idrottstävlingar i Finland, säger Bergqvist.

– Till mitt ansvarsområde hör också reformen av studiestödet. Det arbetet fortskrider och vi ska stärka ställningen speciellt för de studeranden som är mest utsatta, minska skuldsättningen hos minderåriga och trygga ställningen för de studeranden som har familj, fortsätter Bergqvist.

Regeringen beslöt också om ett stort vårdpaket där man satsar på egenläkarmodellen, på närståendevårdare, utreder en flytt av FPA-taxin till välfärdsområdena och förbättrar barn och ungas vård, speciellt tillgången till rusmedels- och mentalvård.

Bergqvist lyfter även för den egna regionen viktiga satsningar så som säkerheten i skärgården och Skärgårdshavets välmående. Bland regeringens tillväxtåtgärder kan nämnas målet att höja utbildningsgraden och betydande FoU-satsningar inom läkemedelsbranschen. Det här är viktiga skrivningar för tillväxten i regionen.

I samband med halvtidsöversynen har regeringen fattat beslut om att i snabb takt uppdatera bestämmelserna som reglerar skärgårdstrafiken, det här gäller till exempel definitionen av färja och färjeförarnas kompetenskrav.

– Vajerfärjorna har blivit större och trafiken livligare, samtidigt som det i dagens läge är möjligt att köra färjor med digitala styrsystem istället för den traditionella styrlinan. Vi måste kunna garantera säkerheten ombord på färjorna även i situationer där styrsystemet av olika orsaker inte fungerar, säger Bergqvist.

– I texterna fick vi också starka skrivningar om Skärgårdshavets välbefinnande och hur vi ska öka näringscirkulationen och minska på belastningen i havet bland annat genom produktion av biogas, avslutar Bergqvist.

 

Adlercreutz: Ett bra resultat i en utmanande tid

Regeringen Orpos mandatperiod har snart kommit halvvägs och denna vecka har regeringen samlats för att fatta beslut om planen för de offentliga finanserna för åren 2026–2029. Förutsättningarna för den tillväxt Finland behöver skapas nu i ett utmanande världsekonomiskt läge.

Läs föregående artikel

Minister Strand: Halvtidsöversynen främjar tillväxt, stärker säkerheten och förbättrar infrastrukturen

Regeringen bestämde i halvtidsöversynen den 22–23 april 2025 om ett tillväxtpaket som minskar beskattningen av arbete, höjer finansieringen för forskning och utveckling till en historiskt hög nivå och siktar på att göra Finland till ett globalt ledande centrum för forskning och kompetens inom energiomställning, där internationella forskningsinfrastrukturer av högsta klass utvecklas i en global ekosystemmiljö, nästa generations forskare och experter inom energibranschen utbildas. Dessutom skapas en miljö som möjliggör snabb kommersialisering av innovationer och teknologi.

Läs följande artikel