Minister Bergqvist: Ungas delaktighet ska främjas även inom välfärdsområdena

Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande, Sandra Bergqvist deltog på fredag eftermiddag i evenemanget ”Nuorten hyvinvointialueiden tulevaisuus” i Helsingfors. Evenemanget samlade aktiva från regionala ungdomsfullmäktigen. Bergqvist lyfte i sin taltur att ungas delaktighet ska stärkas även inom välfärdsområdena.

– Det är viktigt att strukturerna för de ungas delaktighet skapas redan från första början då de nya välfärdsområdenas verksamhet kommer igång. Hur det här i praktiken fungerar varierar, men jag hoppas att alla välfärdsområden kommer ihåg att lyssna till de unga speciellt i ärenden som specifikt berör dem, säger Bergqvist.

Bergqvist betonar att de ungas röst ska höras på alla administrativa nivåer.

– Möjligheten att bli hörd och att påverka stärker legitimiteten för fattade beslut. Redan enskilda erfarenheter av delaktighet i beslutsfattandet stärker även känslan av att höra till samhället. Det har en stor betydelse speciellt gällande unga. Vi behöver fortsätta arbetet med att främja ungas delaktighet såväl inom kommuner, välfärdsområden och staten, avslutar Bergqvist. 

Länk till undervisnings- och kulturministeriets pressmeddelande (på finska): https://okm.fi/-/ministeri-sandra-bergqvist-nuorten-osallisuutta-tulee-vahvistaa-myos-hyvinvointialueilla

Palm: Utan anställda har vi inget välfärdsområde

Österbottens välfärdsområde har samlats för årets första fullmäktigemöte. Bland annat en uppdatering av välfärdsområdets strategi, översikt över megatrender och servicestrategi behandlades på mötet. Uppdateringen av strategin visar att välfärdsområdet är på väg mot uppsatta målsättningar men fortfarande har lång väg kvar. I en taltur för SFP-gruppen lägger gruppordförande Maria Palm mycket vikt vid personalen.

Läs föregående artikel

Magnus Hertzberg kandiderar i EU-valet

Journalisten Magnus Hertzberg från Helsingfors kandiderar för SFP i Europaparlamentsvalet. 66-årige Hertzberg är en känd profil från TV-Nytt. Han pensionerades från reporterjobbet vid Svenska Yle i fjol.

Läs följande artikel