Nora Grotenfelt ny ordförande i SFP:s fullmäktigegrupp i Helsingfors

Den 15 oktober sker det ett personbyte inom SFP:s fullmäktigegrupp i Helsingfors. Mångårige gruppordförande Björn Månsson stiger åt sidan och fullmäktigeledamoten och svenska skolsektionens ordförande Nora Grotenfelt har av gruppen valts att leda arbetet i fullmäktigegruppen.

– Efter elva år som gruppledare i stadsfullmäktige är jag glad över att kunna lämna över till en yngre kraft, säger Björn Månsson. 

Han är, bortsett från de allra minsta grupperna, den gruppledare i Helsingfors som suttit längst på sin post.

– Däremot ställer jag nog upp i kommunalvalet nästa år. Särskilt som Eva Biaudet inte gör det, anser jag mig ha en viktig uppgift som livserfaren och fortsatt försvarare av SFP:s traditionella värderingar såsom socialt samvete och liberalism, fortsätter Månsson.

– Det har inte alltid varit lätt att lotsa SFP-gruppen, som lyckligtvis består av självständiga politiker med ibland olika åsikter. Men våra gemensamma värderingar har skapat en stabil grund för samförstånd, betonar Månsson.

Han tar nu över vice ordförandens post i gruppen, för att vid behov stödja den nya gruppordföranden Nora Grotenfelt.

–  Ambitionen är att vi fortsatt skall ha ett större inflytande i politiken än vad vårt numerära antal ger vid handen. För att lyckas med detta behöver vårt team vara väldigt sammansvetsat och samtidigt ta vara på allas individuella styrkor, säger Grotenfelt.

– Utöver de uppgifter som hör till ordföranderollen, såsom tex budgetförhandlingarna tillsammans med stadsstyrelsemedlemmen Marcus Rantala, kommer jag därför att använda energi och tid på att utveckla vår strategi och våra interna processer för att maximera teamets output. Jag kommer också att jobba för att synliggöra vårt arbete för allmänheten, tillägger Grotenfelt.

Wickström: Äntligen blir terapigarantin för barn och unga av!

SFP:s riksdagsledamot Henrik Wickström gläds för att terapigarantin för barn och unga blir verklighet. Regeringen har gett en lagproposition om att förverkliga terapigarnatin för barn och unga som är under 23 år i samband med budgetförslaget för 2025. Målet är att lagen om terapigaranti för barn och unga ska träda i kraft under våren 2025.

Läs föregående artikel

Det finns inga genvägar till likvärdig vård

På Varhas fullmäktigemöte 25.9.2024 tog fullmäktige del av delårsrapporten för välfärdsomsrådets sex första månader för året. Delårsrapporten tar bland annat upp vårdköerna till boende med heldygnsomsorg, i rapporten framkommer det att den genomsnittliga väntetiden för att få en plats inom Varha är 61 dygn. I samma rapport konstaterar man även att den lagstadgade väntetiden överskridits för svenskspråkiga och andra med särskilda behov. Det är givetvis inte acceptabelt att välfärdsområdet rättfärdigar längre väntetider för svenskspråkiga invånare.

Läs följande artikel