Nu är det val igen!

Även om det inte är mer än drygt ett halvt år sedan kommunalvalet så gäller det att vässa sina pennor igen och förbereda sig på att gå till valurnorna. Den här gången handlar det om det unika välfärdsområdesvalet.

Valet är på så vis unikt att det är enda gången som det här valet ska hållas som ett separat val. Från och med 2025 kommer det att hållas i samband med kommunalvalet. Men för att de nya välfärdsområdena ska kunna börja arbete fr.o.m. januari år 2023 så behöver valet hållas nu för att vi ska ha demokratiskt valda organ som fattar besluten om hur verksamheten ska startas.

Det att det här valet är nytt och handlar om en ny struktur innebär att det finns en stor osäkerhet ute på fältet; vad innebär det för vården?, var får jag rösta?, varför ska jag rösta? Först och främst vill jag säga att målsättningen är att du som invånare inte ska märka av någon större förändring: vården och räddningstjänsterna ska finnas där som tidigare för dig då du behöver vård eller brandkåren. I det här valet får alla som också är röstberättigade i kommunalval rösta. Det räcker alltså att man är bosatt i en kommun – man behöver inte vara finländsk medborgare. Men i det här valet måste man inte rösta på en kandidat från sin egen kommun, utan man kan rösta på vilken SFP-kandidat som helst från regionen – eller välfärdsområdet som det heter. Undantaget är dock Helsingfors (och landskapet Åland) där val inte ordnas. Orsaken är den att Helsingfors ensamt utgör ett välfärdsområde och då räcker det med kommunalval i Helsingfors. I den här tidningen kan du bekanta dig med vilka kandidater vi har i de olika områdena.

Men varför ska jag då rösta? Jo, för att det har en betydelse vem som fattar besluten som berör vården, omsorgen och räddningsväsendet. Som invånare är du värd att ha goda beslutsfattare som gör de rätta besluten och som förstår att det har en betydelse att patienterna ska kunna känna sig trygga och bli förstådda på sitt modersmål. Svenska folkpartiet har 115 års erfarenhet av att vara med och fatta goda beslut. Men inga röster kommer av sig själv – nu är det viktigt att du går och röstar i det här valet. Men också att du tar grannen med dig och rösta. Det är endast de avgivna rösterna som räknas och exempelvis i kommunalvalet var det flera kommuner där några enstaka röster påverkade antalet SFP-mandat. Så lämna ingenting åt slumpen – din röst kan vara den avgörande i det här valet!

Här kommer du till SFP:s valsida

Den goda politiken

Då man som väljare följer med den nationella politiken kan man lätt få en bild av att det alltid är strider och smutskastning. Beroende på vem man umgås med så får man också höra om hur allting är dåligt och hur allt blir sämre. Så är det förstås inte och på de flesta mätare klarar sig Finland väldigt bra.

Läs föregående artikel

I välfärdsområdesvalet behövs din röst

Den 23 januari 2022 är en historisk dag. Då går vi nämligen till valurnorna för att rösta i det första välfärds­områdesvalet någonsin. Ett val som handlar om din och min trygghet.

Läs följande artikel